Patates Topları

Untitled

Eylül ayındaki sofrasının tariflerini yıl sonuna kadar eklemeye devam eden benim gibi başka blogcu yoktur herhalde 🙂 Aslında bu tarif annemin blogunda var, ama ben buraya da eklemek istedim. Kızartılarak yapılan bu patates topları, benim nişastasını az koymam sebebiyle kızartmak için yağa atınca dağıldı. Ben de yağlı kağıt serili fırın kabında pişirdim, fena olmadı 🙂

MALZEMELER
4-5 patates
2 yumurta (sarısı içine, akı dışına)
1 yemek kaşığı nişasta
tuz, karabiber, nane, kimyon
dereotu (ben kullanmadım)
tel şehriye

YAPILIŞI
Patatesler haşlanır, kabukları soyulup rendelenir. Yumurta sarısı, nişasta, tuz, karabiber, nane, kimyon ve dereotu da katılıp yoğrulur. Ceviz kadar toplar yapılıp yumurta akına bulandıktan sonra tel şehriyeye batırılır. Kızgın yağda kızartılır.

Fotoğraftaki köftelerin tarifine şuradan ulaşabilirsiniz.

Yufkadan Çıtır Börek

Untitled

Geçen haftalarda gelen misafirlerim için, annemin buzluğundan kaptığım bu böreklerin tarifi acemi şef‘e ait. Tadan herkesin çok beğendiği çıtır çıtır nefis bir börek oldu..

MALZEMELER

6 yufka
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke
tuz

iç malzemesi için;
4-5 haşlanmış patates
1 orta boy soğan (rendelenecek)
2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ (soğanları kavurmak için)
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kuru nane
1,5 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Rendelenmiş soğanlar sıvıyağda kavrulur. İçine haşlanmış patatesler de ilave edilip ezildikten sonra baharatlar eklenerek bu iç malzeme soğumaya bırakılır.

Yufkayı ıslatmak için sıvıyağ ve un çırpma teliyle boza kıvamı olacak şekilde karıştırılır. Gerekirse biraz daha un eklenebilir. Bu karışıma sirke de eklenir.

Yufkalardan biri tezgaha serilerek üzerine 2-3 yemek kaşığı hazırlanan sıvıyağlı karışımdan sürülür. Üzerine ikinci yufka da serilip yağlanır. Yufka 12 eşit üçgene bölündükten sonra üçgenlerin geniş kısmına 1 yemek kaşığı kadar patatesli malzemeden konup sigara böreği sarar gibi sarılır. Kalan diğer yufkalara da aynı işlem uygulandıktan sonra arzu edilirse böreklerin üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Sulu Köfte

Sulu köfteyi rumma‘nın sitesindeki tarife göre pişirdim.

MALZEMELER
300 gr. az yağlı kıyma
1 kuru soğan
2 y. kaşığı ince bulgur veya kırık pirinç (ben normal pirinç kullandım.)
2 orta boy patates
2 orta boy havuç
1 y. kaşığı sıvıyağ
1 y. kaşığı salça
1 y. kaşığı un
tuz, karabiber

YAPILIŞI
Salça sıvıyağda kavrulur. İnce ince doğranan havuçlar ilave edilir. Üzerine 4-5 bardak su eklenir. Kaynamaya bırakılır.
Ayrı bir kasede, kıyma ve pirinç rendelenmiş soğanla karıştırılır. İçine tuz ve karabiber eklenip iyice yoğrulur. (ben köftenin içine kıyılmış maydonoz da ilave ettim.) Bu harçtan minik köfteler yuvarlanır. Köftelerin üzerine un serpilir ve tepsi ileri geri sallanarak köftelerin heryerinin unlanması sağlanır.
Küp küp doğranan patatesler kaynamakta olan suya köftelerle birlikte atılır. Biraz tuz da ilave edilip havuçlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.

Patatesli Ay Çöreği

Haftasonu anneme gidince yine elim boş dönmedim. Harika bir ay çöreği ve şeker hamurlu bebek kurabiyeleri karşıladı beni bu sefer..

Ay çöreği’nin tarifi sofra dergisi’nin 2006 kasım sayısından. Yasir de beğenince siteye yazmak şart oldu benim için..

MALZEMELER

24 adet için:

1 paket toz maya
3 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 tutam tuz
2-3 kaşık eritilmiş tereyağ

içi için;
3 ader haşlanmış patates
10 dal maydonoz
tuz ve karabiber

üzeri için;
haşhaş tohumu ve 1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI

Toz maya ve unu bir kaseye alın. Ortasını havuz şeklinde açıp süt, sıvıyağ, yumurta ve tuz ilave edin. Bütün malzemeleyi ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Mayalanmasını beklemeden hamuru önce 3 eşit parçaya ayırın. Daha sonra her bir parçayı da 5’e ayırın. Toplam 15 adet parça elde edin. Her birini merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Her birinin üzerine eritilmiş tereyağ sürün. Bunlardan 5 adedini üst üste koyduktan sonra, en üste de tereyağ sürün. Hamurlar bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Bu şekilde elde ettiğiniz 5’er katlı ve tereyağ sürülmüş 3 hamur gurubunu, ayrı ayrı tabaklara koyup buzdolabında yarım saat dinlendirin.
Diğer tarafta rendelenmiş patates, ince kıyılmış maydonoz, tuz ve karabiberi karıştırıp iç harcı hazırlayın. Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamurları çıkarın. Bir parça hamuru unlu zemine koyup merdane ile açın. Daha sonra bıçakla keserek 8 adet üçgen parça elde edin. Hazırladığınız patatesli harçtan alarak üçgenlerin kalın taraflarına koyun. Sigara göreği sarar gibi sarın. Her iki ucundan bükerek ay şekline getirin. Kalan iki parça hamuru da aynı şekilde hazırlayın.
Üzerlerine yumurta sarısı sürün, haşhaş tohumu serpin ve yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pempeleşinceye kadar pişirin.

Kıymalı Patatesli Börek

Geçtiğimiz günlerde annemin kahvaltı için yaptığı bu böreğin tarifi, sevgili Pelin‘in blogundan..

MALZEMELER
5 yufka
100 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
iç malzemesi;
5 orta boy patates
100 gr yağsız kıyma
yarım demet maydanoz
tuz, karabiber, kimyon, nane
üzeri için;
yumurta sarısı
susam

YAPILIŞI
Kıyma yağsız olarak tavada kavrulur.
Patatesler haşlanıp ezildikten sonra, sıcakken içine kıyma, kıyılmış maydonoz, tuz ve baharatlar ilave edilir.
Tereyağ eritilip sıvıyağ ile karıştırılır. Yufka serilip üzerine iki çorba kaşığı kadar bu yağ karışımından sürülür. Yufka ikiye bölünerek iki yarım daire elde edilir. Bu yarım dairelerin düz olan kısımları boyunca kıymalı harçtan konup çok sıkı olmamak kaydıyla sarılır. Rulo kendi etrafında dolanıp tepsiye konur. Kalan diğer yufkalar da aynı şekilde rulo yapıldıktan sonra tepsideki böreğin etrafında sarılır.
Son olarak artan yağlı karışım tepsiye dökülür. Eğer yağ az kalmışsa biraz da süt ilave edebilebilir.
Börek 4-5 saat buzdolabında bekletildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Patatesli Minik Kekler

Cumartesi günü Hatice’ye giderken bu minik kekleri yapmıştım. Tarif kabartma tozu paketinin arkasından.. Ben ayrıca sosis ve dereotu da ekledim. Bence daha güzel oldu. Yalnız ölçüler çok fazla olduğu için yarıya indirmiştim, o yüzden kabartma tozunu da yarım paket kullandım. Ama tekrar yaparsam paketin hepsini kullanmayı düşünüyorum çünkü istediğim gibi kabarmadılar. Ben yine de malzeme listesini kendi yaptığım şekliyle yazıyorum.

MALZEMELER
1 kg. patates
4-5 adet minik sosis
yarım demet dereotu
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
200 gr. kaşar peyniri rendesi
kırmızı biber, karabiber, tuz

YAPILIŞI
Patatesler küçük küpler halinde doğranıp tuzlu suda bekletilir. Yumurtalar çırpılıp sosis ve dereotu dışındaki malzemeler de ilave edilip karıştırılır. Patatesler süzülüp karışıma çiğ olarak ilave edilir. Aynı şekilde minik minik doğranmış sosisler ve dereotu da eklenir. Fırın kabı yağlanıp biraz un serpildikten sonra kek dökülür ve önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir. Arzu ederseniz benim yaptığım gibi silikon kalıp da kullanabilirsiniz. Bu sefer yağlayıp un serpmenize gerek kalmayacak. Ayrıca üzerlerine susam da serpebilirsiniz.
not: keki pişirirken ilk 20 dakika fırının kapağını açmamaya dikkat edin.

Galeta Unlu Poğaça

Annem geçen gün teyzeme gelirken benim de uzun zamandır merak ettiğim Portakal Ağacı‘nın galeta unlu poğaçalarından yapmış. Kıyır kıyır çok lezzetli bir poğaça.. Bu tarif katmer poğaçadan sonra en sevdiğim poğaça tarifi oldu.

MALZEMELER

hamuru için;
250 gr. tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
2 yumurta (1 tanesinin akı üzeri için)
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un
iç malzemesi için;
5-6 tane patates
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
6-7 dal maydanoz
arzuya göre beyaz peynir
üzeri için;
3 yemek kaşığı galeta unu
yumurta akı

YAPILIŞI

Hamur için olan malzemeler karıştırılıp yoğrulur ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bir tencerede patatesler haşlanıp ezilir ve diğer iç malzemelerle karıştırırlır. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içince hafifçe açılır. İçlerine iç malzemeden birer tatlı kaşığı konarak hamur yuvarlak şekilde kapatılır. Hamurun kapatılan kısmı altta kalacak şekilde tutulup üzerine yumurta akı sürülür ve galeta ununa bulanır. Galeta unlu kısım üste kalacak şekilde yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine dizilir. 190 derecede üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.

Salçalı Biftek ve Patates Püresi

Öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum. İnşallah bu ayın bereketini, feyzini hayatımızın her yönünde hissedebiliriz. Bu Ramazan’ı ihtiyaç sahiplerine elimizden geldiğince yardım ederek, kötü sözden ve düşüncelerden uzak bir şekilde Allah’ı düşünerek, Kur’an okuyarak geçirmemizi diliyorum.

Hayırlı iftarlar…

SALÇALI BİFTEK

MALZEMELER
1 kg. yağsız biftek
2 adet sivri biber
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 domates
1 çorba kaşığı tereyağ
tuz
kekik
karabiber
pul biber

YAPILIŞI
Büyükçe bir tavada bir miktar tereyağ ile biftekler her iki taraflarının rengi dönene kadar pişirilir. Ayrı bir yayvan tencerede eritilmiş tereyağ ile domates pişirilir ve salça, birkaç parçaya doğranmış biberler,
soğan ve sarımsak bütün olarak ilave edilir. Bu karışıma bir miktar su ilave edilir ve kaynayınca etler de içine konur. Su az olursa etlerin üzerine taşacak kadar su ilave edilir. Bu arada tuz ve diğer baharatlar eklenip kısık ateşte etler yumuşayıp suyu çekilip yağına inene kadar pişirilir.

PATATES PÜRESİ

MALZEMELER
5-6 orta boy patates
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz, karabiber

YAPILIŞI
Kabukları soyulan patatesler 3-4 parçaya doğranıp tuzlu suda yumuşayana kadar haşlanır. Patateslerin suyu süzülüp iyice ezilir. Tereyağ, süt, tuz ve karabiber ilave edilir ve koyulaşana kadar karıştırılarak bir iki taşım kaynatılır.
Servis için beklenirken pürenin üzerine hafifce dökülen süt kabuk tutmasını engeller.
Servis için tabağa konan pürenin üzerine  et suyu gezdirilirse  lezzeti artar.

Fırında Patatesli Kuzu Gerdan

MALZEMELER
dilimlenmiş kuzu gerdan
1 tane kuru soğan
1-2 diş sarımsak
3-4 tane patates
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı tane karabiber
tuz

YAPILIŞI
Önce gerdanlık etler yıkanıp suyu süzdürülür. Tavada etler yağsız ve susuz olarak iki tarafı çevrilerek rengi dönene kadar pişirilir.
Etler düdüklü tencereye konup üzeri taşacak kadar su ilave edilir. Kabukları soyulmuş bir-iki diş sarımsak ve kuru soğan iri parçalar halinde suyun içine atılır.
Tane kararbiber ve tuz da ilave edilip etler yumuşayana kadar pişirilir.
Etler piştikten sonra suyu süzülüp fırın kabın dizilir. (süzülen bu su, düğün çorbasının yapımında kullanılabilir.)
Ayrı haşlanan patatesler de fırın kabına etlerin yanına alınır.
Üzerine salçalı su gezdirilir ve fırın kabının üzeri folyo ile kapatılıp fırında pişirilir.
Servisten hemen önce folyo açılıp etlerin üzerleri kızarana kadar biraz daha fırında tutulur.

Ezme Sebze Çorbası (YE#32)

Lama‘nın ev sahipliğini yaptığı 32. etkinlik “Çorba YE” için yaptığım bu çorbanın tarifi Leman C. Eryılmaz’ın kitabından. Asıl tarifte patates, pırasa, havuç, lahana ve kereviz kullanılıyor ama ben sadece havuç ve patates ile yaptım.

MALZEMELER
3 tane patates
2-3 tane havuç
2 kaşık yağ
1 kaşık un
et suyu veya su
1 tane soğan
tuz
terbiyesi için;
1 yumurtanın sarısı
1 su bardağı süt

YAPILIŞI
Sebzeler ayıklanıp doğrandıktan sonra doğranır.
Tencerede rendelenmiş soğan ve yağ kavrulur. Soğanlar ölünce, un ilave edilip karıştırılır.
Patates hariç diğer sebzeler de ilave edilip hafifçe öldürülür. Et suyu veya su ilave edilip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Patates çabuk piştiği için en son ilave edilip biraz daha pişirilir.
Çorba blendırla ezilip başka bir tencereye tel süzgeçten geçirilerek aktarılır.
Ayrı bir kasede bir yumurtanın sarısı ezilip içine 1 bardak süt ilave edilir. Bu terbiye çorbanın suyuyla karıştırılarak ılıtılır ve kaynayan çorbaya ilave edilir.