Yeşil Zeytin Salatası

Untitled

Şubat ayı aile kahvaltımızda teyzeme giderken yapıp götürdüğüm pratik bir kahvaltı salatası… Tarifi kevserin mutfağı blogundan aldım.

MALZEMELER

1 kase biberli yeşil zeytin
taze soğan (ben kullanmadım)
maydonoz
dereotu
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
konserve mısır

sosu için;
pulbiber
kekik
sumak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi

YAPILIŞI

Zeytinler dilimlenip, kıyılmış yeşilliklerle karıştırılır. Ceviz de ilave edilir. Sos için olan malzemeler de karıştırılıp salataya dökülür. Mısırla süslenen salata soğuk olarak servis edilir.

 

Nohutlu Kabaklı Salata

Untitled

Bu salatanın tarifi, instagramda zevkle takip ettiğim Muna Hanım’a ait. Pratik ve lezzetli bir salata.. Bu güzel tarif için kendisine çok teşekkürler..

MALZEMELER

1 kase haşlanmış nohut
2’şer yemek kaşığı doğranmış maydonoz ve dereotu
3 sap doğranmış taze soğan
1 orta boy kabak
1 orta boy kırmızı biber
2 tane sivri biber
sosu için;
limon
zeytinyağ
tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI

Kabak ve biberler sıvıyağda sotelenip diğer doğranan malzemelerle karıştırılır. İçine nohut da ilave edildikten sonra hazırlanan sosla harmanlanarak servis edilir.

Kabaklı Kek

Untitled

Kabaklı keki Instagram’da smilenaworld’ün yazdığı tarife göre yaptım. Hamurişi sevdalısı Yasir severek yedi. Evde bir iki tane kabak kaldığı zamanlarda değerlendirmek adına yapılabilecek lezzetli bir alternatif.

MALZEMELER
2 kabak
2 yumurta
2 bardak un
1 pk. kabartma tozu
1 kase beyaz peynir
1/2 bardak sıvıyağ
taze nane, dereotu
tuz
üzeri için; susam

YAPILIŞI
Bütün malzemeler karıştırılıp yağlanmış bir fırın kabına alınarak üzerine susam serpilir. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Kabaklı Kek

Untitled

Kabaklı keki Instagram’da smilenaworld’ün yazdığı tarife göre yaptım. Hamurişi sevdalısı Yasir severek yedi. Evde bir iki tane kabak kaldığı zamanlarda değerlendirmek adına yapılabilecek lezzetli bir alternatif.

MALZEMELER
2 kabak
2 yumurta
2 bardak un
1 pk. kabartma tozu
1 kase beyaz peynir
1/2 bardak sıvıyağ
taze nane, dereotu
tuz
üzeri için; susam

YAPILIŞI
Bütün malzemeler karıştırılıp yağlanmış bir fırın kabına alınarak üzerine susam serpilir. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Dereotlu Peynirli Poğaça

Krem şantili kurabiyeyi denediğimiz gün, yine Müge‘nin tariflerinden biri olan dereotlu peynirli poğaçayı denedik.
Fırının pişirme ayarı ile ilgili yaptığım bir hata yüzünden olması gerekenden biraz daha az kabardılar ama yine de lezzetini biz çok beğendik..

MALZEMELER
250 gr. margarin ya da tereyağ
1 çay bardağı zeytinyağ
1/2 çay bardağı (5 y. kaşığı) sirke
4 y. kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tız
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
5 bardak un
1 tatlı kaşığı mahlep
1 bardak ezilmiş beyaz peynir
1 demet dereotu
1/2 demet maydanoz

YAPILIŞI
Eritilip ılıtılmış olan margarin/tereyağ, zeytinyağ, sirke, tuz, yoğurt, mahlep ve yumurta akı derin bir kapta çırpma teliyle karıştırılır.
Doğranan dereotu ve maydonoz, beyaz peynir de bu karışıma ilave edilir.
Kabartma tozu, un (azar azar eklenerek) ilave edilip hamur yoğrulur.
Hamur yarım saat kadar dinlendirildikten sonra, elde yuvarlanıp şekil verilir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilen poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika pişirilir.

Peynirli Taze Otlu Ilık Enginar

Peynirli enginarı Merve’nin kayınvalidesi Sabahat Teyze’de tattık. O da tarifini Oktay Usta’nın sitesinden almış. Enginar için değişik bir alternatif, sık yapılacalar listemize girdi bile.

MALZEMELER

5 enginar

iç harcı için;
2 yumurta
1 su bardağı ekmek kırıntısı
1 kase beyaz peynir
50 gr. kaşar peyniri (rendelenecek)
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
5 yeşil soğan
tuz, karabiber

garnitürü için;

1 kase karışık yeşillik
kiraz domates

YAPILIŞI
Enginarlar yıkanıp tencereye dizildikten sonra üzerine zeytinyağ gezdirilip enginarların yarısını geçecek kadar su konur. Üzerlerine 1 tatlı kaşığı toz şeker gezdirilip tencerenin boyutu kadar kesilen bir yağlı kağıt ortasına delik açılarak tencerenin üzerine kapatılır.
İç harcı için olan malzemeler yoğrulup pişmiş olan enginarların ortalarına doldururlur.
Enginarlar fırın tepsisine veya borcama dizilir. Tencerede kalan pişirme suyu da borcama dökülüp, önceden 180 dereceye ısıtılmış olan fırında iç harç pişene kadar pişirilir.

4. gün – Erişteli Kabaklı Börek & Fırında Şinitzel

Dereotu sever misiniz? Ben bayılırım. En çok da kabağa ve yoğurtlu salatalara yakıştırıyorum. Bugünkü tarifte dereotu var tahmin ettiğiniz gibi. Sadece dereotu değil; çok sevdiğim üç malzeme bir araya geliyor, ve bu enfes börek ortaya çıkıyor. Erişte, kabak ve dereotu..

Tarif sevgili Aylin‘in blogundan…

ERİŞTELİ KABAKLI BÖREK

MALZEMELER

250 gr erişte
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy yeşil kabak
1 demet dereotu
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Sos için;

4 yumurta
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı dolusu un
2 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI

– Erişte, tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
– Sos için olan malzemelerden, önce oda sıcaklığındaki yumurtalar çırpılır. İçine sıvıyağ, kabartma tozu, un ve tuz-karabiber eklenip çırpmaya devam edilir. Daha sonra süt de yavaş yavaş ilave edilerek güzelce karıştırılır.
– Ayrı bir yerde rendelenmiş kabak ve soğan (mutlaka rendeleyin), ince ince kıyılmış olan dereotu ile harmanlanır. Bu karışıma süzülen erişte de ilave edilerek sosa karıştırılır.
– Rendelenmiş olan kaşarın yarısı soslu karışıma ilave edilir.
– Kenarları yüksek bir fırın kabı sıvıyağ ile yağlanır. Karışım bu kaba döküldükten sonra kalan peynir de üzerine serpilir.
– 5 dk. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.

Böreğin yanına bir de fırında şinitzel pişirdim. Normalde kızartması çok daha güzel olur elbette ama hem hafif olsun diye, hem de kızartma yapmayı sevmediğimden fırında pişirmeyi tercih ettim.

Fırında şinitzel için;
Göğüs etini uzun şeritler halinde kesin. Önce hepsini una bulayın. Daha sonra önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa bulayıp yağlanmış fırın kabına dizin. Çırptığınız yumurtaya benim gibi tuzu ilave etmeyi unutmayın. 🙂 180-190 derecelik fırında iyice pişirin.
Göğüs eti ile birlikte kalça eti de kullanırsanız daha lezzetli olur.

2. gün – Ramazan Boyunca Hergün Yeni Bir Tarif

Bu yıl Ramazan’da hergün yeni bir yazı ekleyeyim diye düşünürken bu kararımda yalnız olmadığımı gördüm. Hergün yayınlayabileceğim bir menüm ya da yeni bir tarifim olmayabilir, o zaman da belki daha farklı konularda paylaşımlarım olur. Artık nasipte ne varsa..

Bu akşamın tarifi kabaklı salata. Aslında yeni bir tarif değil bu. Bugün Merve’yle konuşurken, enginarlı kabaklı salatayı enginarsız yapacağını söyleyince ben de dünden kalan lazanyanın yanında iyi gider diye düşündüm. Çok da güzel oldu. Lazanyanın yanına en çok yakışan salata olarak kaydediyorum bu tarifi..

Meksika Salatası

Bu salatayı yapmadan önce aklımda kış salatası yapmak vardı, fakat portakal ağacı’ndaki tarifi görünce onu denemeye karar verdim. Benim çok hoşuma gitti, umarım sizler de beğenirsiniz..

MALZEMELER
1 kutu Meksika fasulyesi konservesi
1 demet dereotu
1 sivri biber (ben kullanmadım.)
3 dal yeşil soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağ
baharatlı cips
(sos için ben ayrıca nar ekşisi de kullandım.)

YAPILIŞI
Fasulyeler yıkanıp süzülür. Dereotu ve yeşil soğan doğranıp fasulyelerle karıştırılır. Salata; zeytinyağ, nar ekşisi ve tuz ile karıştırılıp servis tabağına alınır. Servise yakın, üzerine ufalanmış cips dökülür. Arzu edilirse, parçalanmamış cipslerle süslenebilir.

Patatesli Minik Kekler

Cumartesi günü Hatice’ye giderken bu minik kekleri yapmıştım. Tarif kabartma tozu paketinin arkasından.. Ben ayrıca sosis ve dereotu da ekledim. Bence daha güzel oldu. Yalnız ölçüler çok fazla olduğu için yarıya indirmiştim, o yüzden kabartma tozunu da yarım paket kullandım. Ama tekrar yaparsam paketin hepsini kullanmayı düşünüyorum çünkü istediğim gibi kabarmadılar. Ben yine de malzeme listesini kendi yaptığım şekliyle yazıyorum.

MALZEMELER
1 kg. patates
4-5 adet minik sosis
yarım demet dereotu
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
200 gr. kaşar peyniri rendesi
kırmızı biber, karabiber, tuz

YAPILIŞI
Patatesler küçük küpler halinde doğranıp tuzlu suda bekletilir. Yumurtalar çırpılıp sosis ve dereotu dışındaki malzemeler de ilave edilip karıştırılır. Patatesler süzülüp karışıma çiğ olarak ilave edilir. Aynı şekilde minik minik doğranmış sosisler ve dereotu da eklenir. Fırın kabı yağlanıp biraz un serpildikten sonra kek dökülür ve önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir. Arzu ederseniz benim yaptığım gibi silikon kalıp da kullanabilirsiniz. Bu sefer yağlayıp un serpmenize gerek kalmayacak. Ayrıca üzerlerine susam da serpebilirsiniz.
not: keki pişirirken ilk 20 dakika fırının kapağını açmamaya dikkat edin.