Mantarlı Sütlü Börek


Annem mantarlı sütlü böreğin tarifini Pelin‘in sitesinden almış. Pelin’in de söylediği gibi çok doyurucu bir börek. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Annemin de ellerine sağlık..

MALZEMELER
3 yufka
70-80 gr tereyağı
içi için;
1/2 kilo mantar
1 kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurtanın akı
maydonoz
tuz, karabiber
üzeri için;
1,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı

YAPILIŞI
Soğanlar sıvıyağda sotelenir. İçine doğranan mantarlar da ilave edilip sotelemeye devam edilir. Tuz ve karabiber eklendikten sonra ocaktan alınır. Mantarlar soğuduktan sonra kıyılmış maydonoz ve yumurtanın akı da ilave edilip karıştırılır.
Üç yufka aralarına eritilmiş tereyağ sürülerek üstüste serilir. En üstteki yufkaya da tereyağ sürüldükten sonra yufkalar 12 eşit parçaya bölünür. Parçaların geniş kenarlarına mantarlı iç malzemeden konarak sigara böreği sarar gibi sarılır.
Börekler tepsiye dizildikten sonra üzerine 1,5 bardak süt gezdirilerek bu süt çekilinceye kadar buzdolabında bekletilir. Süt çekildikten sonra 2 kaşık un da böreklerin üzerlerine serpilerek yaklaşık 6 saat kadar buzlukta bekletilir. (Pelin’in dediği gibi bir gün önceden bu işlemi yapabilirsiniz.)
Börekler buzluktan çıktıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.