9. gün – Kıymalı Tarhana Çorbası

Bugünün tarifi Yasir’in menüsünden. Aslında çok bilinen ama herkesin kendince bir usule göre yaptığı bir çorba tarhana çorbası. Evliliğimin ilk aylarında internetten bulduğum her tarifi deneyip başarısız olunca, burada da iyi sonuç aldığım şekliyle tarhana çorbası tarifini yayınlamaya karar verdim.

Yaklaşık 100-150 gr. kıyma tereyağda kavrulur. Bir tatlı kaşığı biber salçası da eklenip kavurmaya devam edilir. Daha sonra, bir litre kadar oda sıcaklığında su ve 2-3 yemek kaşığı toz tarhana tencereye ilave edilir. Bu şekilde çırpma teliyle karıştırarak çorba kaynatılır. Kaynamasına yakın, tuz, karabiber, pul biber ve nane ilave edilir. Sıcak bir şekilde servis edilir.

Maraş notları..

Uzunca bir aradan sonra yeniden merhaba..

Sanırım herkes alıştı artık benim bu uzun ara verişlerime. Aslında anlatacak çok şey var ama nedense kafam rahat bir şekilde oturamıyorum bilgisayar başına. Yasir annesi kendisinden başka birşeyle ilgilensin istemiyor bu aralar. Kalabalık ortamlarda bulunmaya alışınca, evde tek başına sıkılıyor artık. Ayrıca bir aydır da gözlük takmaya (pek taktığı söylenemez ama, öyle diyelim) başladı, biraz da bu alışma sürecinden olsa gerek, buluttan nem kapar oldu.

Geçtiğimiz hafta da Urfa & K.maraş gezimizden döndük. Yasir’i babasının akrabalarıyla tanıştırdık, ben de eşimin memleketi Maraş’ı gezme fırsatı buldum. Biraz hızlı bir gezi oldu ama Maraş dondurması yemeden dönmedim tabi.. 🙂

Ayrıca Maraş’ın bir diğer meşhur yiyeceği ise, tarhana dedikleri cipse benzer bir çeşit çerez. Yoğurt, dövme buğday ve kekik ile yapılıyor. Kuruması için hasırların üzerine serilip, güneşte bekletiliyor. Tam kurumamış, nemli haline de frik deniliyor. Kuruyemişlerle beraber çayın yanında yiyor Maraşlılar tarhanayı. Ben ilk yediğimde hiç hoşlanmamıştım ama artık ben de sevmeye başladım. Bu tarhananın çorbası da oluyor, tarifini kayınvalidemden öğrendim, yaptığım zaman sizlerle de paylaşacağım. Çok lezzetli ve besleyici bir çorba oluyor.