Mantar Soslu Sehriye Pilavı

Untitled

MALZEMELER

2 küçük kavanoz mantar
4-5 orta boy domates
2-3 adet sivri biber
tuz, karabiber

1 paket arpa şehriye
tereyağ

YAPILIŞI

Domatesler rendelenip içine yeşil biberler de doğrandıktan sonra bir tavada pişirilir. İçine kavanozdaki mantarlar da doğranıp biraz daha kaynatılıp sos hazırlanır.

Arpa şehriyeler tereyağda kavrulur ve pirinç pilavı gibi demlendirilerek pişirilir.

Servis kabına alınan pilavın üzerine hazırlanan mantarlı sos dökülerek sıcak olarak servis edilir.

Akşam yemeği menüsü & Mantar soslu biftek

Annemin bu güzel sofrasına, kayınvalidem ve kayınbabam ile misafir olduk. Yasir’in ilgi ve sevgiden bolca şımardığı güzel bir akşam geçirdik.
Gelelim annemin menüsüne ve tariflere..

– düğün çorbası
– mantar soslu biftek
– elma dilim patates kızartması
– pirinç pilavı
– zeytinyağlı çalı fasulye
– zeytinyağlı enginar
– fırında paçanga böreği
– tatlı olarak da frigo

MANTAR SOSLU BİFTEK

1. Kişi sayısına göre alınan biftekler, tereyağda arkalı önlü rengi dönene kadar kızartılır.
2. Yayvan bir tencereye bir bütün soğan ve biftekler, salçalı su ile birlikte konup etler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Etler suyunu çektikten sonra fırın tepsisine dizilir.
3. Yıkanmış mantarlar doğranıp sıvıyağda sotelenir. İçine bol karabiber eklenip sotelenmeye devam edilir. 4. Mantarlar suyunu salıp çektikten sonra tuz ve bir paket çiğ krema ilave edilip azıcık daha pişirilir.
5. Bu mantarlı karışım tepsideki bifteklerin üzerlerine pay edilir.
6. Hepsinin üzerlerine bol kaşar peynir rendesi serpilir ve her bir bifteğin üzerine fındık tanesi kadar da tereyağ parçası konup biberle süslenir.
7. Servisten 15 dk. önce fırına verilip kaşarlar eriyene kadar pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir.

Mantarlı Makarna Sosu (mantar sote)

MALZEMELER
(yarım paket makarna için)
1 paket mantar (yaklaşık 300-400 gram)
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak (arzuya göre artırılabilir)
1 sivri biber
1 domates
1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası
sıvıyağ
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
YAPILIŞI
Soğan ve sarımsaklar küçük küçük doğranıp sıvıyağda kavrulur. Salçalar ilave edilip biraz daha kavrulduktan sonra tencereye küp küp doğranmış domates ve doğranmış sivri biber ilave edilip pişirmeye devam edilir. Bu aşamada yıkanmış mantarlar da doğranıp tencereye ilave edilir. Mantarlar önceden doğrandıysa kararmaması için limonlu suda bekletebilirsiniz. Baharatlar da ilave edilip mantarlar saldığı suyu biraz çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
Bu yemeği sade bir şekilde yiyebileceğiniz gibi makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz. Bunun için tuzlu suda haşladığınız makarnaları süzüp mantarlarla karıştırmanız yeterli. Arzu edilirse maydonoz da ilave edilebilir.

7. gün – Mantarlı Et Sote

İftar öncesi acele ile çektiğim bu fotoğrafı, hiç içime sinmese de şimdilik bu tarife ekliyorum. Çünkü fotoğrafını görmediğim bir reçeteyi uygulamaya ben pek cesaret edemiyorum. Sizlerin de öyle düşüdüğünü tahmin ettiğimden, tekrar pişirip fotoğraf çekene kadar bu görüntüyü sunuyorum.

Aslında bugün arkadaşım Emel’in harika sofrasına konuk oldum, fakat fotoğraf makinamı evde unuttuğum için sizlerle paylaşamıyorum.

Bu arada, yazıya hep olumsuzlukları anlatarak başladığıma bakmayın, mantarlı et sote olumlu tepkiler alan bir yemek oldu. İftar sofralarına çok yakıştırdığım bir tarif, umarım beğenirsiniz.

MALZEMELER

750 gr. dana kuşbaşı
2 paket mantar (bir paket yaklaşık 300-400 gr. oluyor)
1 kuru soğan
2-3 domates
2 sivri biber
1,5 – 2 yemek kaşığı biber salçası
sıvıyağ
tereyağ
tuz, karabiber

YAPILIŞI

Etleri yıkayıp, tereyağ ile birlikte teflon yüzeyli yayvan bir tencerede kapağı kapalı bir şekilde, hiç su koymadan pişirin. Etler kendi saldığı suyu çekinceye kadar kısık ateşte pişirmenizi tavsiye ediyorum. Biraz uzun sürüyor ama bu şekilde et çok daha yumuşak oluyor. Tuzu en son ekleyin çünkü etlerin sertleşmesine sebep oluyor.
Ayrı bir tavada, rendelenmiş soğan sıvıyağda sotelenir. Doğranan domates, biberler ve salça da eklenip birlikte pişirilir. Yıkanıp doğranan mantarlar da tavaya alınıp mantarlar biraz sönünceye kadar pişirilir. Tuz ve kararbiber de ilave edilir. (mantar çok olduğu için doğrarken kararmaması için, doğradıklarınızı limonlu suda bekletebilirsiniz.)
Daha sonra etler de tavaya alınıp hepsi birlikte mantarların suyuyla biraz daha pişirilir.
Patates püresi ile beraber servis etmenizi öneririm.

Bu yemeği ayrıca fıstıklı pilavla servis ettim. Normal pirinç pilavını yaparken kavurma işleminin son bir kaç dakikasında antep fıstıklarını tencereye atıp kavurmaya devam ettim. Sonrasında suyunu ekleyip, demlenmeye bıraktım.

Mantarlı Sütlü Börek


Annem mantarlı sütlü böreğin tarifini Pelin‘in sitesinden almış. Pelin’in de söylediği gibi çok doyurucu bir börek. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Annemin de ellerine sağlık..

MALZEMELER
3 yufka
70-80 gr tereyağı
içi için;
1/2 kilo mantar
1 kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurtanın akı
maydonoz
tuz, karabiber
üzeri için;
1,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı

YAPILIŞI
Soğanlar sıvıyağda sotelenir. İçine doğranan mantarlar da ilave edilip sotelemeye devam edilir. Tuz ve karabiber eklendikten sonra ocaktan alınır. Mantarlar soğuduktan sonra kıyılmış maydonoz ve yumurtanın akı da ilave edilip karıştırılır.
Üç yufka aralarına eritilmiş tereyağ sürülerek üstüste serilir. En üstteki yufkaya da tereyağ sürüldükten sonra yufkalar 12 eşit parçaya bölünür. Parçaların geniş kenarlarına mantarlı iç malzemeden konarak sigara böreği sarar gibi sarılır.
Börekler tepsiye dizildikten sonra üzerine 1,5 bardak süt gezdirilerek bu süt çekilinceye kadar buzdolabında bekletilir. Süt çekildikten sonra 2 kaşık un da böreklerin üzerlerine serpilerek yaklaşık 6 saat kadar buzlukta bekletilir. (Pelin’in dediği gibi bir gün önceden bu işlemi yapabilirsiniz.)
Börekler buzluktan çıktıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Mantarlı Kırmızı Biber Salatası

Yine Mualla Abla’dan bir tarif…

MALZEMELER

közlenmiş kırmızıbiber
limonlu suda haşlanmış mantar
dereotu
mısır
yeşil zeytin
taze soğan
sosu için;
zeytinyağ
limon suyu
nar ekşisi
tuz

YAPILIŞI

Bütün malzemeler doğranıp karıştırılır. Zeytinyağ, limon suyu, tuz, nar ekşisi çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir.