Zeytinyağlı Semizotu Yemeği

Untitled

Genelde kıymalı yemeğini yaptığım semizotunu bu sefer şuradaki tarife göre zeytinyağlı pişirdim. Görüntü olarak vasat bir lezzet gibi dursa da, tadını çok beğendiğimi belirtmeden geçemeyeceğim.

MALZEMELER
2 demet semizotu  (1 demet kullandım)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 avuç pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
3 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker

YAPILIŞI
Semizotu ayıklanır, yıkanır ve doğranıp bir tencereye aktarılır.
Üzerine ince kıyılmış kuru soğan, şeker ve tuz eklenip, ovulur.
Daha sonra rendelenmiş domates, zeytinyağı ve pirinç konur, karıştırılır.
Hiç su eklemeden orta ateşte 20 dakika pişirilir, ılıyınca servis edilir.

 

Kuru Börülce Salatası

Bu salatayı, Softbowl’un davetlisi olarak gittiğim Hobimle Lezzet Okulu’nda şefimiz sevgili Hayal‘den öğrendim. Tarifi Hayal’in verdiği şekliyle yazıyorum, siz ikram edeceğiniz kişi sayısına göre malzeme miktarını artırabilirsiniz.

MALZEMELER
1 su bardağı kuru börülce
2-3 dal taze soğan
1/2 demet maydanoz
2 adet kırmızı kapya biberi
2 çorba kaşığı soya sosu
limon
sirke
zeytinyağı
tuz, pulbiber, sumak

YAPILIŞI
Börülce, bir gün öncesinden ıslatılır. Daha sonra bir tatlı kaşığı tuz ilave edilen suda diri kıvamda haşlanır. (haşlama esnasında börülcelerin patlamamasına özen gösterin)
Taze soğan ve maydanoz temizlenip ince ince kıyılır. Kapya biberleri yıkandıktan sonra zar şeklinde doğranır.
Haşlanan börülce, derin bir kaseye alınıp, yeşillikler ve biberler ilave edilir. Damak zevkinize uyacak miktarda soya sosu, sirke, limon, zeytinyağı ve baharat ile tatlandırıldıktan sonra, karıştırıp servis tabağına alınır.

Pazar Kahvaltısı ve Soğanlı Tart

Merveler’de bir pazar kahvaltısı yaptık geçenlerde.. Gerçi o kendi blogunda anlatmış ama bu güzel sofrayı siteme eklemesem olmazdı.
Merve, geçenlerde benim de denediğim soğanlı milföylü tart tarifini denemiş. Harika bir lezzet ama benimki Özlemaki‘nin tartı gibi kabarmadı malesef. Bir sonraki denememde önceden milföyleri biraz pişirmeyi düşünüyorum.

4 tane ay şeklinde dilimlenmiş soğan sotelenir. İçine iki avuç mantar da ilave edilip biraz daha sotelenir. Daha sonra 2-3 dilim salam, 3 yumurta, 1 küçük paket krema ve 2 avuç rendelenmiş kaşarla harmanlanır. Karışım, tek kat milföyün üzerine döşenip 200 derecede 30 dakika pişirilir.

notlarım: ben kaşarı en son üzerine döşedim. ayrıca mantarı da yaklaşık yarım kilo kadar kullandım.

Meksika Salatası

Bu salatayı yapmadan önce aklımda kış salatası yapmak vardı, fakat portakal ağacı’ndaki tarifi görünce onu denemeye karar verdim. Benim çok hoşuma gitti, umarım sizler de beğenirsiniz..

MALZEMELER
1 kutu Meksika fasulyesi konservesi
1 demet dereotu
1 sivri biber (ben kullanmadım.)
3 dal yeşil soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağ
baharatlı cips
(sos için ben ayrıca nar ekşisi de kullandım.)

YAPILIŞI
Fasulyeler yıkanıp süzülür. Dereotu ve yeşil soğan doğranıp fasulyelerle karıştırılır. Salata; zeytinyağ, nar ekşisi ve tuz ile karıştırılıp servis tabağına alınır. Servise yakın, üzerine ufalanmış cips dökülür. Arzu edilirse, parçalanmamış cipslerle süslenebilir.

Mercimek Köftesi 2

Öncelikle herkesin geçmiş bayramını kutlarım. Malesef bayram üzeri yoğunluktan dolayı siteye bir bayram mesajı bile yazamadım. Bu bayram dedemsiz geçen ilk bayramdı. Yokluğu fazlasıyla hissediliyor. Adı anıldığında gözlerimiz hala onu arıyor. İnşallah şimdi bulunduğu yerde mutlu ve huzurludur.

Yasircik’in de ikinci bayramıydı bu bayram. İlk gün biraz el öpüp harçlık topladık ve ikinci günden sonra da biz evimizde misafirlerimizi ağırladık. Bu vesileyle ben de ilk mercimek köftesi denememi gerçekleştirmiş oldum. Sitede daha önce annemin yapmış olduğu mercimek köftesinin tarifi vardı. Bu sefer ben portakal ağacı’ndaki tarife uydum. Yiyen herkes çok beğendi. Çok güzel, klasik bir lezzet..

Ayrıca bir de haberim var; Yasir’in dişleri çıktı! Yakında bir diş buğdayı düzenlemek istiyorum. Diş buğdayı ile ilgili değişik önerileriniz varsa benimle paylaşırsanız sevinirim.

MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
pulbiber
1 çay bardağı sıcak su

1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
marul veya roka

YAPILIŞI
Mercimekler yıkandıktan sonra bir litre su ile tencerenin kapağı aralık kalacak şekilde, mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar haşlanır.
Haşlanan mercimek derin ve yayvan bir kapta ince bulgur ile karıştırılır. Kabın üzeri örtüldükten sonra karışım 30-45 dakika kadar bekletilir.
Soğanlar zeytinyağda öldürülüp salçalar da ilave edilir. Karabiber ve pul biber de eklendikten sonra bir çay bardağı sıcak su konularak bir iki taşım daha kaynatılır.
Bu karışım bulgur+mercimek karışımına ilave edilir. Tuz da eklendikten sonra iyice yoğurulur (10 dakika kadar).
Ayrı bir yerde taze soğanlar ve maydonoz kıyılıp köfte harcına eklenir. 2-3 dakika daha yoğrulup oval şekil verilerek marul veya roka ile süslenmiş bir servis tabağına dizilir.

Haşhaşlı Börek

MALZEMELER

4 adet yufka
1,5 su bardağı yeşil mercimek
3 adet soğan
1 demet maydonoz
1 çay kaşığı kimyon
kırmızı biber, kara biber, tuz

1 su bardağı yağlı haşhaş
1 su bardağı su

YAPILIŞI

Yeşil mercimek suyunu çekene kadar haşlanır. Soğanlar doğranıp sıvıyağda kavrulur. Sonra içine haşlanan mercimek, maydonoz ve baharatlar ilave edilirek böreğin iç malzemesi hazırlanmış olur.
Haşhaş su ile karıştırılıp inceltilir. Yufka yayılır ve üzerine haşhaş sürülür. İkinci yufka da bunun üzerine serilip haşhaş sürülür. Üstüste konan bu iki yufka 16 parçaya bölünür. İç malzeme bu parçaların geniş kenarlarına konup genişçe bir sigara böreği gibi sarılır. Kalan iki yufkaya da aynı işlem uygulanır. Eğer haşhaşlı karışımdan artarsa sarılan böreklerin üzerlerine sürülür. Fırında pişirilir.

Düğün Çorbası

MALZEMELER

kuzu gerdan
1 kuru soğan
2 tatlı kaşığı tane karabiber
tuz
kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
terbiyesi için;
1 kase yoğurt
1 yumurta
1 limonun suyu

YAPILIŞI

Dilimlenmiş olarak hazırlanmış kuzu gerdan yıkanıp süzülür.
Bir tencerede yağsız olarak rengi dönene kadar pişirilir ve pişerken üzeri taşıcak kadar su ilave edilir. İçine kuru soğan iri parçalar halinde doğranır. Sonra tane karabiber ve tuz da eklenip etler yumuşayana kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra etler süzülüp, suyu ayrı bir kaba alınır.
Un, tereyağ ile kavrulur. Et suyu buna ilave edilip kaynatılır.
Haşlanmış etler kemik ve yağlarından ayrılıp  kaynamakta olan çorbanın içine didiklenir.
Ayrı bir yerde yoğurt, yumurta ve limonun suyu çırpılıp terbiye hazırlanır. Çorbanın kesilmemesi için önce bir kepçe çorba suyu bu terbiyeye karıştırılır. Sonra kaynamakta olan çorbaya katılır, bir iki taşım daha kaynatılır.
Servis sırasında kırmızı pul biber tereyağında yakılarak çorbanın üzerine gezdirilir.

Mantarlı Kırmızı Biber Salatası

Yine Mualla Abla’dan bir tarif…

MALZEMELER

közlenmiş kırmızıbiber
limonlu suda haşlanmış mantar
dereotu
mısır
yeşil zeytin
taze soğan
sosu için;
zeytinyağ
limon suyu
nar ekşisi
tuz

YAPILIŞI

Bütün malzemeler doğranıp karıştırılır. Zeytinyağ, limon suyu, tuz, nar ekşisi çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir.

Etli Kabak Dolması

Click here for to see this receipe in English.

MALZEMELER

1 kg. dolmalık kabak
300 gr. kıyma
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber
maydonoz veya dereotu

YAPILIŞI

Soğan rendelenip kıymaya ilave edilir.  İçine, yıkanmış pirinç, sıvıyağ, salça ve kıyılmış maydonoz/dereotu da eklendikten sonra iyice karıştırılır. Tuz ve karabiber de konduktan sonra biraz suyla sulandırılır.
Kabakların kabukları kazınıp ikiye veya üçe bölünür. İçleri oyulup hazırlanan kıymalı harçla doldurulur, üzerlerine bir domates dilimi kapatılır.
Tencereye domatesler üstte kalacak şekilde dik olarak dizilir. Kabakların yarısına kadar su eklenip kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Üzeri yoğurt ve dereotuyla süslenerek servis edilir.

Patatesli Bulgur Pilavı




Geçenlerde yemekzevki.net forumda arkadaşım Elif‘in tarifini verdiği patatesli bulgur pilavını denedim. Daha önce bulgur pilavını yeşil mercimekle pişirmiştim, patatesli de çok lezzetli oldu.
Teşşekürler Elif. 

MALZEMELER
1.5 su bardağı bulgur
1 çorba kaşığı tereyağ
1 ufak boy soğan
1 büyük boy patates
2 orta boy domates
(ben 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 çay kaşığı biber salçası kullandım)
2.5 su bardağı kaynar su
1/2 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz

YAPILIŞI
Soğan ve patates küp küp doğranır ve tereyağ ile kavrulur, ardından salça eklenir ve 3-4 dakika daha kavrulduktan sonra bulgur ve sıcak su eklenir. Bulgur suyu çekene kadar kapağı kapalı olarak kaynatılır, arada bi karıştırılır. Suyunu tamamen çektikten sonra dinlenmesi için beklenir ve servis edilir.