Patates Topları

Untitled

Eylül ayındaki sofrasının tariflerini yıl sonuna kadar eklemeye devam eden benim gibi başka blogcu yoktur herhalde 🙂 Aslında bu tarif annemin blogunda var, ama ben buraya da eklemek istedim. Kızartılarak yapılan bu patates topları, benim nişastasını az koymam sebebiyle kızartmak için yağa atınca dağıldı. Ben de yağlı kağıt serili fırın kabında pişirdim, fena olmadı 🙂

MALZEMELER
4-5 patates
2 yumurta (sarısı içine, akı dışına)
1 yemek kaşığı nişasta
tuz, karabiber, nane, kimyon
dereotu (ben kullanmadım)
tel şehriye

YAPILIŞI
Patatesler haşlanır, kabukları soyulup rendelenir. Yumurta sarısı, nişasta, tuz, karabiber, nane, kimyon ve dereotu da katılıp yoğrulur. Ceviz kadar toplar yapılıp yumurta akına bulandıktan sonra tel şehriyeye batırılır. Kızgın yağda kızartılır.

Fotoğraftaki köftelerin tarifine şuradan ulaşabilirsiniz.

Soya Soslu Tavuk

Untitled

 

Önceki iftar davetindeki soya soslu tavuğun tarifi; portakal ağacı’ndan. Tavuğu uzun zamandır sadece bu şekilde pişiriyorum, yumuşacık ve çok lezzetli oluyor.

SOYA SOSLU TAVUK

MALZEMELER

  • 1kg kuşbaşı tavuk
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • pul biber
  • kekik
  • tuz

YAPILIŞI

Bütün malzemeler çiğ olan tavukla harmanlanıp, en az üç saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra az sıvıyağ dökülmüş teflon tavada ara sıra karıştırılarak pişirilir. Tarifte 15 dk. diyor ama ben bu süreyi biraz daha uzun tutuyorum.

Nişastalı Mısır Gevrekli Kurabiye

MALZEMELER
kurabiye hamuru için;
3 yumurta
yarım paket margarin
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
4 su bardağı mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
üzeri için;
1 çay bardağı sıvıyağ
4-5 kaşık çokokrem
2 su bardağı mısır gevreği

YAPILIŞI
Önce margarin, yumurta ve şeker yoğrulur. Sonra içine diğer malzemeler de katılarak bir hamur elde edilir. Küçük top şekli verilerek sıcak fırında üzerleri hafif çatlayana kadar pişirirlir. (Kurabiyelerin üzerlerinin beyaz kalması gerekiyor)
Ayrı bir yerde çokokrem ve sıvıyağ benmari usulüyle eritilir. Mısır gevrekleri de robotta çekilerek derince bir kaba alınır.
Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra önce çikolatalı karışıma sonra da mısır gevreğine bulanarak servis edilir.

Bu tarife göre küçük küçük toplar yaparak 60 tane kurabiye elde ettik.

Puf Pasta

Bir kaç yıl önce gittiğim bir evde yemiştim bu pastadan. Tarifini alamamıştım, ogün bugündür nasıl yapabilirim diye hep düşünüyordum. Geçenlerde Hatice sitesine yazınca tarife ulaşmış oldum. Annem sağolsun denemiş, hepimiz çok beğendik..

MALZEMELER

Kek için;
4 yumurta
2 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
kabartma tozu, vanilya

Muhallebisi için;
75 gr. tereyağı
yarım su bardağı un
yarım kaşık nişasta
1 su bardağından biraz eksik şeker
1 paket vanilin
yarım litre süt

ayrıca; muz ve soğuk süt

YAPILIŞI
Kek için olan malzemeler karıştırılarak 175 derecelik fırında pişirilir.
Muhallebi için; margarin, un ve nişasta, unun kokusu çıkana kadar kavrulu. Kalan malzemeler de eklenip krema kıvamına gelene kadar kaynatılır.
Kek pişince, hafif soğutulup çay bardağıyla kesilir. Artan kısımlar blenderla ufalanır ve geniş bir kaseye alınır.
Kesilen dairelerden biri alınıp soğuk süte batırılır. Üzerine bir parça muz dilimi ve 1 tatlı kaşığı muhallebi koyulur. Bu halde ufalanmış keklerin olduğu kasenin içine daldırılıp muhallebili kısım kek parçalarıyla kaplanır. Avuç içine alınarak şekli yuvarlatılır. Aynı işlem diğer keklere de uygulanır. Hindistan cevizi ile süslenerek servis yapılır.

8. gün – Fukara Keşkülü

Yıllar öncesine dönecek olsam, hangi zamanda yaşamak isterdim diye düşündüğümde; aklıma hemen Osmanlı zamanı geliyor. Kıyafetler, yemekler, ince fikirli kibar beyfendiler, hanımefendiler, herşey masal gibi sanki.. Bu reçete de ta o zamanlardan. Bizim fakirhanede pek sevildi beyler tarafından. Benim damak tadıma pek hitap ettiğini söyleyemem. Hatta sırf bu sebepten yayınlamasam bu reçeteye haksızlık etmiş olur muyum diye düşünürken, dolabı açtığımda sadece iki kase kaldığını görünce tamam dedim; vakit bu lezzeti herkese duyurma vaktidir.
Ben de bu reçeteden Beyza Hanım sayesinde haberdar oldum. Tekrar teşekkürler..

MALZEMELER

4 su bardağı süt (bana kıvamı koyu gelince biraz daha ilave ettim)
1 kahve fincanı toz badem
1 kahve fincanı toz Antep fıstığı
250 gr. toz şeker
4 yemek kaşığı nişasta
1 fincan pirinç unu
süslemek için; ½ fincan toz hindistan cevizi

YAPILIŞI

Süt şekerle beraber kaynatılır. İçine toz badem ve toz Antep fıstığı ilave edilip, bir süre daha kaynatılır.
(toz badem için; kaynar suda beklettiğiniz bademleri kolayca soyup, rondodan geçirebilirsiniz, ya da havanda dövebilirsiniz.)
Daha sonra, pirinç unu ve nişasta da eklenip ve koyulaşıncaya kadar aynı yönde olmak üzere sürekli karıştırılır. (bu noktada benim topaklanma sorunum oldu. sıcak süte toz malzeme ilave edildiği için olabilir. çözüm olarak aklıma, soğukken hepsini şekerle beraber süte karıştırmak geliyor. sizler ne önerirsiniz?) Nişastanın kokusu gidene kadar bu işleme devam edilir. Piştikten sonra kaselere boşaltılıp ve üzeri Hindistan cevizi ve Antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır.

Ispanaklı Nişastalı Börek

Yine annemin yapmış olduğu, el açması börek havasında bir börek tarifi..

MALZEMELER

2 hazır yufka
1/2 paket mısır nişastası
1/2 kg ıspanak
1 büyük kuru soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yumurta
tuz
karabiber

YAPILIŞI

iç malzeme – Soğan ve yıkanmış ıspanak sıvıyağda kavrulur, tuz ve karabiber ilave edilir ve soğumaya bırakılır. Yumurtalar da çiğ olarak ıspanağa karıştırılır.

Yufkalardan biri yayılıp üzeri nişasta ile bolca sıvanır, üzerine ikinci yufka serilerek bunun da üzeri nişasta ile kaplanır. Yufkalar 12 eşit üçgen parçaya bölünür. Hazırlanan iç malzeme yufkanın geniş kısmına konur, iki kenarı içe katlanıp sarılır.
Börekler düz bir kaba konup buzlukta dondurulur. Pişirileceği zaman, donmuş börekler eritilmiş tereyağına bulanıp yağlı kağıt serili tepside 180 derecede pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.

Vişneli Peykek

Geçtiğimiz günlerdeki menümün bence en güzel bölümü tatlı kısmıydı. Tarifi arkadaşım Esra’dan aldım. Uzun zamandır yoğurtla yapılan bir peykek denemek istiyordum, bu tarif tam istediğim gibi sonuç verdi. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER

Tabanı için;
2 paket burçak bisküvi
150gr tereyağ
Orta katı için;
750gr süzme yoğurt
1 paket labne peyniri
3 yumurta
1 büyük çay fincanı toz şeker
1 paket vanilya
Üzeri için;
1,5 su bardağı vişne suyu
1 yemek kaşığı dolusu nişasta
çekirdekleri çıkarılmış vişne

YAPILIŞI

Taban için burçak bisküviler robotta ufalanır ve kelepçeli kalıba dökülür. Eritilmiş tereyağ da bisküvilerin üzerine dökülüp kaşıkla karıştırılarak kalıbın tabanına bastırılarak düzlenir. (Eğer tatlınızı kalıptan kolayca çıkarmak ve kalıbınızı da tatlıyı keserken çizmemek isterseniz, benim gibi kalıbın altına yağlı kağıt serdikten sonra kalıbın kelepçesini sıkıştırabilirsiniz.)
Orta katman için olan malzemeler listedeki sıraya göre karıştırılarak mikserle çırpılır. Bu karışım yavaşça bisküvilerin üzerlerine döküldükten sonra peykek fırına verilir. Arkadaşım Esra yarım saat fırında pişirmemi söylemişti ama ben yarım saatten fazla pişirdim. Peykeki salladığınız zaman kenarları kalıbı tutarken orta kısmı sallanıyor ise artık fırından çıkarabilirsiniz. Peykek bu haliyle fırından çıkıp bir kaç saat bekledikten sonra sertleşmeye başlayacaktır. Peykek sertleştikten sonra üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneler dizilir. Ayrı bir tencerede vişne suyu ve nişasta pişirilerek peykekin üzerine dökülür ve dolapta soğumaya bırakılır. Üzeri için pişirdiğimiz bu jöle donduğunda peykek servise hazırdır. Afiyet olsun..

İsimli Kurabiyeler

Annem bu kurabiyeleri kuzenim Hande’nin doğum günü için yaptı. Tarifi ilk Müge‘nin sitesinde gördüm, daha sonradan Pastacı Burcu‘ya ait olduğunu öğrendim. Tarçınlı, çok leziz bir kurabiye. Kurabiyelerin üzerindeki harfleri de harf şeklindeki kalıplarla yaptık.

MALZEMELER

1 yumurta
150 gr. tereyağ ya da margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı un
1 çay bardağı mısır nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil (biz ilave etmedik) 
1 limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI

Bütün malzemeler karıştırılarak çok sert olmayan bir hamur elde edilir. Hamurun toparlanması için gerekirse bir miktar daha nişasta eklenebilir. Hamur, buzdolabında 30 dk. kadar bekletilir. Hamur yarım cm. inceliğinde açılıp, istenilen kalıplarla şekil verilir. 180 derece de önceden ısıtılmış fırında, 15-20 dk. üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.

Sütlaç

MALZEMELER

2 kilo süt
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı şeker

YAPILIŞI

Pirinç yıkandıktan sonra iki su bardağı su ile suyunu çekene kadar haşlanır. Süt de ilave edilip pişirilir. Nişasta sütle açılır. Şeker ve nişastalı süt pirince eklenip bir iki taşım kaynatılır. Kaselere dökülüp buzdolabında bekletildikten sonra soğuk olarak servis edilir.