Patatesli Ay Çöreği

Haftasonu anneme gidince yine elim boş dönmedim. Harika bir ay çöreği ve şeker hamurlu bebek kurabiyeleri karşıladı beni bu sefer..

Ay çöreği’nin tarifi sofra dergisi’nin 2006 kasım sayısından. Yasir de beğenince siteye yazmak şart oldu benim için..

MALZEMELER

24 adet için:

1 paket toz maya
3 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 tutam tuz
2-3 kaşık eritilmiş tereyağ

içi için;
3 ader haşlanmış patates
10 dal maydonoz
tuz ve karabiber

üzeri için;
haşhaş tohumu ve 1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI

Toz maya ve unu bir kaseye alın. Ortasını havuz şeklinde açıp süt, sıvıyağ, yumurta ve tuz ilave edin. Bütün malzemeleyi ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Mayalanmasını beklemeden hamuru önce 3 eşit parçaya ayırın. Daha sonra her bir parçayı da 5’e ayırın. Toplam 15 adet parça elde edin. Her birini merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Her birinin üzerine eritilmiş tereyağ sürün. Bunlardan 5 adedini üst üste koyduktan sonra, en üste de tereyağ sürün. Hamurlar bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Bu şekilde elde ettiğiniz 5’er katlı ve tereyağ sürülmüş 3 hamur gurubunu, ayrı ayrı tabaklara koyup buzdolabında yarım saat dinlendirin.
Diğer tarafta rendelenmiş patates, ince kıyılmış maydonoz, tuz ve karabiberi karıştırıp iç harcı hazırlayın. Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamurları çıkarın. Bir parça hamuru unlu zemine koyup merdane ile açın. Daha sonra bıçakla keserek 8 adet üçgen parça elde edin. Hazırladığınız patatesli harçtan alarak üçgenlerin kalın taraflarına koyun. Sigara göreği sarar gibi sarın. Her iki ucundan bükerek ay şekline getirin. Kalan iki parça hamuru da aynı şekilde hazırlayın.
Üzerlerine yumurta sarısı sürün, haşhaş tohumu serpin ve yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pempeleşinceye kadar pişirin.