Tammina (Melbourne Avustralya'dan Zeynep Kılıç)

TAMMINA (Cezayir helvasi)

Tammina Cezayir ve sanirim genel olarak Kuzey Afrika ulkelerine ait bir tarif. Yapiminin cok kolay olmasi ve malzemelerinin azligi (onlar icin irmik ve hurma her evin olmazsa olmazi) nedeniyle ani bir misafir geldiginde en fazla yarim saatte hazirlanip sunulabilen bir tatli. Ayrica dugun, dogum, akika gibi ozel gunlerde de mutlaka hazirlaniyor. Degisik tadlara acik biri iseniz kesinlikle bayilacaginiza eminim….

Malzemeler:
3 su bardagi cok ince irmik(sanirim 0 numara deniyor)
200-300 gr oda sicakliginda tereyag
1 kg hurma puresi (yurtdisinda olanlar Arap, Yunan ya da Turk marketlerde rahatlikla bulabilirler)
1-2 yemek kasigi bal (arzuya gore)

Irmik yagsiz tavada rengi biraz degisene kadar surekli karistirilarak kavrulur. Cok fazla kavrulmasin, yoksa tadi acimsi oluyor. Ocaktan alinip genisce bir tepsiye konulur ve eli yakmayacak sicakliga gelmesi beklenir. Bicakla kucuk kucuk kesilen tereyagi irmige yedirilir. Bunun icin avuc icini kullanip irmikle yagi ovmak gerekiyor. Yagin tamami yedirildikten sonra yine kucuk parcalar halinde hurma puresi icin ayni islem yapilir. Eger tatli seviyorsaniz bali bu asamada ekleyebilrisiniz. Servis tabagina uygun buyuklukte top alinir ve yine avuc ici kullanilarak duzgunce tabaga yayilir. Catalin tersi ile helvanin ustune bastirilarak sekiller verilir ve baklava dilimi gibi kesilerek servis yapilir.
Oncelikle sunlari soylemek istiyorum bu olculerle normal bir yemek tabagi buyuklugunde 3 tane cikiyor yani oldukca bereketli…Sonra malum hem tereyagi hem hurmanin coklugu kaloriyi etkiliyor…..Ve en onemlisi helvayi bu sekilde hazirladiktan sonra rahat 1-2 hafta dolapta saklayabilir ihtiyaciniz oldugunda oda sicakliginda biraz tutup yumusamasini bekleyip (ya da mikrodalgada 20 sn) servis yapabilirsiniz…..
Afiyet olsun