İlk yemek etkinliğinde tarifini verdiğim peşmelbanın resmi yoktu. Çok uzun zaman geçti biliyorum ama ancak sıra geldi. Gerçekten çok hafif. Tadı kadar görüntüsü de güzel bir tatlı, tavsiye ederim.
Hurma YE #4
Bir, iki, üç derken işte dördüncü yemek etkinliğine geldi sıra. Bütün yemek blogları yazarlarının ve okurlarının ortak heyecanı olan yemek etkinliklerinin dördüncüsünün ev sahibi olarak Ramazan ayının hemen sonrasına denk gelen bu etkinliğin konusunu hurma olarak belirledim. Çünkü Ramazan ayı denince aklıma ilk gelen yiyecek hurma oldu. (Bir de Trabzon hurması var, tabi bahsettiğimiz hurma o değil. Bizimki palmiye familyasından olan hurma.) Hurmanın tam 544 çeşidi var ve içinde bulundurduğu vitamin, mineral, yağ ve proteinlerle bir insanın yaşaması için gerekli her şeyi ihtiva ediyor. Aslında böyle yararlı bir meyveyi sadece Ramazan ayında değil, hemen hemen hergün tüketmeliyiz. Bu etkinlik hurmayı çok değişik şekillerde tüketme yolarını öğrenmemize vesile olacak sanırım. Hepinizin bildiği gibi blog sahibi olanların linklerini, blogu olmayanların da tariflerini, 15 Kasım 2005 günü [email protected] adresine yani bana yollamaları gerekiyor. Heyecanla ve merakla gelecek e-postalarınızı bekliyorum. Herkese kolay gelsin 🙂
Nar YE #3
Sevgili Dilek bu ayın yemek etkinliği konusu olarak narı seçince biz de annemle ne yapacağımızı şaşırdık. Çünkü narı sadece salata ve tatlılarda süs olarak kullanıyorduk. Ayrıca Ramazan ayında olduğumuzdan bu ayın kendine has güllaç tatlısının tarifini zaten yayınlamayı düşünüyordum. Etkinlik de nar olunca bu düşüncemi gerçekleştirdim. Yine narı süs olarak kullandık. Ama bu etkinlik sayesinde de diğer bloglarda benim tarifimden daha ilginç tarifler öğreneceğimizden eminim.
NARLI GÜLLAÇ SARMASI
MALZEMELER
Güllaç yaprağı
süt
şeker
ceviz
fıstık
nar
YAPILIŞI
Süt ve şeker kaynatılır. Bir tepsinin içine konan bir güllaç yaprağının üzerine yavaş yavaş şekerli süt dökülür. İkinci bir güllaç yaprağı da bunun üzerine konup tekrar şekerli sütle ıslatılır. Yumuşamış olan güllaçlar, dört eşit parçaya bölünür. Çeyrek daire şeklindeki parçaların herbirinin üzerine ceviziçi dökülüp kenarları katlanarak kalınca bir sigara böreği şeklinde sarılır. Yapılan sarmalar hafif derince bir kaba yanyana dizilir ve kalan şekerli süt bunların üzerlerine dökülür. Servis sırasında nar ve fıstıkla süslenir.
Not: Süt ve şeker miktarı kullanacağınız güllaç yaprağı sayısına göre değişecektir. 400 gramlık bir pakette, yaklaşık onbeş güllaç yaprağı var, bunun için 3 litre süt bir kilo şeker kullanılabilir.
Kaymaklı Un Helvası
Bu helvayı yazın Ayşegül Teyze yapmıştı. Ben de çok beğenmiştim, hemen tarifini aldım ama siteye eklemeye ancak şimdi sıra geldi 🙂 Tavsiye ederim süper bir lezzet. Ayşegül Teyze’nin de ellerine sağlık.
MALZEMELER
2 paket (500 gr.) tereyağ
1 paket (200 ml) krema veya kaymak
700 gr. un
Yarım kilo süt
Yarım kilo şeker
ceviz
YAPILIŞI
Un, tereyağ ve krema yarım saat kavrulur. Şeker, sütün içinde eritilip kavrulan karışıma ilave edilir. Suyu çekilene kadar pişirilip, dinlendirilir. Üzeri ceviz ile süslenip, sıcakken servis edilir.
Tuzlu Kek
MAZLEMELER
2 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
Yarım paket erimiş margarin
1 su bardağı beyaz peynir rendesi
1 çay kaşığı karbonat
dereotu
sucuk
sosis
zeytin
tuz
YAPILIŞI
Yumurta, un, süt, margarin, beyaz peynir ve karbonat tahta kaşıkla karıştırılır. Diğer malzemelerden de arzu edilenler küçük küçük doğranıp eklenir ve yağlanmış (uzun kek kalıbı şeklindeki) borcama dökülür. 150-170 derece arasında fırında pişirilir.
Kabak Çorbası
Öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar dilerim. Bu ayın bereketi üzerinize olsun. Sıcacık bir çorbayla oruç açmanın ne kadar hoş olduğunu düşünerek kabak çorbasının tarifini eklemeye karar verdim. Bu çorba da benim favorilerimden, umarım beğenilir.
MALZEMELER
2-3 tane kabak
1-2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
dereotu
tuz
YAPILIŞI
Kabukları soyulup haşlanan kabaklar robottan veya el blendırından geçirilir. Ayrı bir tencerede, tereyağ ve un kavrulur. Kabaklar da buna ilave edilir. Bu karışım tel süzgeçten geçirildikten sonra süt de ilave edilerek kaynatılır. İçine arzu edilen miktarda dereotu ve tuz eklenir.
Çikolata Soslu Etimek Tatlısı
MALZEMELER
Alt katman için;
1 paket etimek
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Muhallebisi için;
1/2 paket margarin
3 türk kahvesi fincanı un
8 yemek kaşığı şeker
1 kilo süt
vanilya
damla sakızı
Üzeri için;
Dr. Oetker çikolatalı sos
YAPILIŞI
Şekerin 2 yemek kaşığı kadarı, susuz olarak bir tavada ağdalaştırılır. Ayrı bir tencerede kalan şeker iki su bardağı su ile eriyene kadar kaynatılır. Önceden ağdalaştırdığımız şeker de buna ilave edilip eriyene kadar karıştırılır. Bu şekerli su, dikdörtgen borcama tek kat olarak dizdiğimiz etimeklerin üzerine dökülür.
Un, eritilmiş margarinin içinde kavrulur. Şeker, süt, vanilya ve damlasakızı da ilave edilerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ateşten alınıp yarım saat mikserle çırpılır. Sonra muhallebi, etimeklerin üzerine dökülür. Hazır çikolatalı sos, kendi paketinin üzerindeki tarife göre hazırlanıp muhallebinin üzerine dökülür. Tatlı soğuk olarak servis edilir.