Puf Pasta

Bir kaç yıl önce gittiğim bir evde yemiştim bu pastadan. Tarifini alamamıştım, ogün bugündür nasıl yapabilirim diye hep düşünüyordum. Geçenlerde Hatice sitesine yazınca tarife ulaşmış oldum. Annem sağolsun denemiş, hepimiz çok beğendik..

MALZEMELER

Kek için;
4 yumurta
2 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
kabartma tozu, vanilya

Muhallebisi için;
75 gr. tereyağı
yarım su bardağı un
yarım kaşık nişasta
1 su bardağından biraz eksik şeker
1 paket vanilin
yarım litre süt

ayrıca; muz ve soğuk süt

YAPILIŞI
Kek için olan malzemeler karıştırılarak 175 derecelik fırında pişirilir.
Muhallebi için; margarin, un ve nişasta, unun kokusu çıkana kadar kavrulu. Kalan malzemeler de eklenip krema kıvamına gelene kadar kaynatılır.
Kek pişince, hafif soğutulup çay bardağıyla kesilir. Artan kısımlar blenderla ufalanır ve geniş bir kaseye alınır.
Kesilen dairelerden biri alınıp soğuk süte batırılır. Üzerine bir parça muz dilimi ve 1 tatlı kaşığı muhallebi koyulur. Bu halde ufalanmış keklerin olduğu kasenin içine daldırılıp muhallebili kısım kek parçalarıyla kaplanır. Avuç içine alınarak şekli yuvarlatılır. Aynı işlem diğer keklere de uygulanır. Hindistan cevizi ile süslenerek servis yapılır.

Nutellalı Supangle

Cafe pepela‘da gördüğümüz bu tarif özellikle Yasir’den tam puan aldı. Çok hafif ve lezzetli bir sütlü tatlı, denemenizi tavsiye ederiz.

MALZEMELER
1 lt süt
1 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
2 bardak su
3 kaşık kakao
5-6 yemek kaşığı dolusu Nutella
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
Süt, yumurta, şeker ve un bir tencerede kaynayana kadar karıştırılır.
Piştikten sonra ateşten alınıp, içine 2 bardak su, nutella, kakao ve sıvıyağ ilave edilir.
Mikserle birkaç dakika çırpılıp kaselere pay edilir. Ilıyınca buz dolabına konulup, soğuyunca servis edilir.
Üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Biz çikolata kaplı pirinç patlağı ile süsledik.

12. gün – Kuru Sebze Çorbası

2 yemek kaşığı tereyağ ile 1,5 yemek kaşığı un kavrulur. İçine 4-5 bardak süt eklenip devamlı karıştırılarak kaynatılır. Bu aşamada çorbanın kıvamı size koyu gelirse biraz daha süt veya su ekleyebilirsiniz. 1 çay bardağı karışık sebze kurusu çorbaya ilave edilip bir kaç dakika daha karıştırarak kaynatılır. Son olarak tuz, karabiber eklenir. (Asıl tarifte tuzot da var ama ben kullanmıyorum.)

Tarif arkadaşım Hatice‘den..

6. gün – Sakızlı Güllaç

Dün akşamın tatlısı, sakızlı güllaç. Klasik güllaçla pek aram olmadığı için ben hep bu şekilde yapıyorum. Tarif sevgili Hatice‘den..

MALZEMELER

1 paket güllaç yufkası (10-14 adet arası)
2 litre süt
3 – 3,5 su bardağı toz şeker (ben 3 bardak kullandım)
sonradan ilave etmek üzere 2-3 yemek kaşığı gül suyu (ben kullanmadım)

arası için;
1 paket sakızlı muhallebi + yarım litre süt

üzeri için;
nar, ceviz
(ben file fıstık kullandım)

YAPILIŞI

Süt ve şeker iyice ısınana kadar pişirilir.
Ayrı bir yerde sakızlı muhallebi de yarım litre süt ile pişirilir.
İki güllaç yufkası kırılarak üstüste dikdörtgen borcama yerleştirilir. Üzerine şekerli sütten gezdirilir. Yufkaların yarısı bitene kadar iki yufkada bir süt dökülerek bu işleme devam edilir.
Sakızlı muhallebi güllacın üzerine döküldükten sonra kalan yufkalarla aynı işleme devam edilir.
Eğer gül suyu kulllanacaksanız en üst katmanda kalan süte gül suyunu ilave edip dökmeniz gerekiyor.
Son olarak da süsleme yapılıp buzdolabında soğumaya bırakılır.

Mantarlı Sütlü Börek


Annem mantarlı sütlü böreğin tarifini Pelin‘in sitesinden almış. Pelin’in de söylediği gibi çok doyurucu bir börek. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Annemin de ellerine sağlık..

MALZEMELER
3 yufka
70-80 gr tereyağı
içi için;
1/2 kilo mantar
1 kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurtanın akı
maydonoz
tuz, karabiber
üzeri için;
1,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı

YAPILIŞI
Soğanlar sıvıyağda sotelenir. İçine doğranan mantarlar da ilave edilip sotelemeye devam edilir. Tuz ve karabiber eklendikten sonra ocaktan alınır. Mantarlar soğuduktan sonra kıyılmış maydonoz ve yumurtanın akı da ilave edilip karıştırılır.
Üç yufka aralarına eritilmiş tereyağ sürülerek üstüste serilir. En üstteki yufkaya da tereyağ sürüldükten sonra yufkalar 12 eşit parçaya bölünür. Parçaların geniş kenarlarına mantarlı iç malzemeden konarak sigara böreği sarar gibi sarılır.
Börekler tepsiye dizildikten sonra üzerine 1,5 bardak süt gezdirilerek bu süt çekilinceye kadar buzdolabında bekletilir. Süt çekildikten sonra 2 kaşık un da böreklerin üzerlerine serpilerek yaklaşık 6 saat kadar buzlukta bekletilir. (Pelin’in dediği gibi bir gün önceden bu işlemi yapabilirsiniz.)
Börekler buzluktan çıktıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Keşkül

MALZEMELER

1 lt. süt
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı un
1 yumurtanın sarısı
2 paket vanilya

YAPILIŞI

Bütün mazemeler soğuk süte karıştırılarak pişirilir. Sonra blendırla bir kaç dakika çırpılır ve servis kaselerine dökülüp soğuk olarak servis edilir. Arzuya göre üzerine tarçın dökülür.

Sütlaç

MALZEMELER

2 kilo süt
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı şeker

YAPILIŞI

Pirinç yıkandıktan sonra iki su bardağı su ile suyunu çekene kadar haşlanır. Süt de ilave edilip pişirilir. Nişasta sütle açılır. Şeker ve nişastalı süt pirince eklenip bir iki taşım kaynatılır. Kaselere dökülüp buzdolabında bekletildikten sonra soğuk olarak servis edilir.

Tepside İçli Köfte

Son zamanlarda çok ders çalışmam gerektiği için siteyle yeterince ilgilenemiyorum. En son eklediğim pastayı da annem yapmıştı. Bu sefer de siteye eklemem için, arkadaşı Zehra Teyze’de tattığı iki güzel lezzetin fotoğraflarını çekip tarfilerini almış. Tariflerden ilki “tepside içli köfte”, içli köfteye asıl şeklini veremeyenler için bence çok pratik. Tadının çok güzel olduğuna eminim, en kısa zamanda ben de denemek istiyorum.


MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı süt
1 kg. kıyma
1 tane büyükçe soğan
3 tane büyükçe patates
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber
pul biber
100 gr tereyağ

YAPILIŞI
Önce bulgura ılık süt konarak şişmeye bırakılır. Sonra içine haşlanmış patates rendelenir, un ve tuz ile yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Bu aşamada yarım bardak süt ilave edilerek hamurun toplanması sağlanır. Bu hamurun yarısı büyük boy tırtıklı dikdörtgen borcama konup el ile bastırılır.

Kıyma, soğan, tuz, karabiber, pul biber yağsız olarak karıştırılarak suyunu çekene kadar kavrulur. (istenirse bu iç malzemeye biber salçası, maydanoz ve ceviz de ilave edilir)
Hazırlanan bu iç borcama yayılan hamurun üzerine döşenir.

Hamurun ikinci parçası ayrı bir yerde borcam büyüklüğünde açılıp iç malzemenin üzerine kapatılır.

Tereyağ eritilir, keskin bir bıçağın ucu bu yağa batırılıp hamur istenilen şekilde dilimlenir. Sonra üzerine erimiş tereyağ dökülüp fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.