Kıymalı Pide

Anneannemin bu hafta gerçekleşecek olan safra kesesi ameliyatını planlarken, geçen hafta babam acilen safra kesesinden ameliyat oldu. Üç gün arayla ikisinin de aynı sebepten ameliyat olması çok ilginç bir durum gerçekten. Elhamdülillah günden güne ikisi de iyileşiyor.

Bu tarifi de, babamın rahatsızlığı süresince beni sık sık arayıp rahatlatan doktor arkadaşım Meltem’den almıştım nerdeyse bir yıl önce. 2012’nin ilk gününde annemler ve dedemler için hazırladığım kahvaltı için acele bir şekilde karar verip pişirdim. Şekillerinin çok düzgün olmadığını düşünerek sadece cep telefonuyla bir kaç kare çekmiştim. Tadını herkes çok beğendi, inşallah tekrar yaptığım zaman daha güzel bir fotoğrafla tarifi güncelleyeceğim.

MALZEMELER

  • 5 su bardağı un
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2/5 paket margarin veya tereyağ
  • 1 yumurta
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
    iç harcı için;
  • 250 gr kıyma
  • 3 orta boy soğan
  • tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • tereyağı (fırından çıkınca hamurun kenarlarına ve harcın üstüne sürmek için)
  • kıyma yağsızsa biraz sıvı yağ eklenir, harc malzemeleri çiğden karıştırılır.

YAPILIŞI

Derin bir kaba un boşaltılıp ortası çukurlaştırılır. Çukura kuru maya dökülür ve mayanın üzerine de ılık süt dökülürek 7-8 dakika beklenir, sonra diğer malzemeler eklenir.

Margarin/tereyağ eritilmiş olarak konur, hamur yoğurulur.

Hamur, 20-30 dk dinlendirilir.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumrular yapılır, merdane ile açılır, üzerine harcı çiğ olarak sürülür. Pidelerin kenarları 2’şer cm kapatılır.

Kenarlarına yumurta sarısı sürülür.

Üzerlerine önce yağlanıp tuzlanmış olan domates biber yerleştirilir.

15-20 dk dinlendirildikten sonra, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dk pişirilir.

9. gün – Kıymalı Tarhana Çorbası

Bugünün tarifi Yasir’in menüsünden. Aslında çok bilinen ama herkesin kendince bir usule göre yaptığı bir çorba tarhana çorbası. Evliliğimin ilk aylarında internetten bulduğum her tarifi deneyip başarısız olunca, burada da iyi sonuç aldığım şekliyle tarhana çorbası tarifini yayınlamaya karar verdim.

Yaklaşık 100-150 gr. kıyma tereyağda kavrulur. Bir tatlı kaşığı biber salçası da eklenip kavurmaya devam edilir. Daha sonra, bir litre kadar oda sıcaklığında su ve 2-3 yemek kaşığı toz tarhana tencereye ilave edilir. Bu şekilde çırpma teliyle karıştırarak çorba kaynatılır. Kaynamasına yakın, tuz, karabiber, pul biber ve nane ilave edilir. Sıcak bir şekilde servis edilir.

Kıymalı Patatesli Börek

Geçtiğimiz günlerde annemin kahvaltı için yaptığı bu böreğin tarifi, sevgili Pelin‘in blogundan..

MALZEMELER
5 yufka
100 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
iç malzemesi;
5 orta boy patates
100 gr yağsız kıyma
yarım demet maydanoz
tuz, karabiber, kimyon, nane
üzeri için;
yumurta sarısı
susam

YAPILIŞI
Kıyma yağsız olarak tavada kavrulur.
Patatesler haşlanıp ezildikten sonra, sıcakken içine kıyma, kıyılmış maydonoz, tuz ve baharatlar ilave edilir.
Tereyağ eritilip sıvıyağ ile karıştırılır. Yufka serilip üzerine iki çorba kaşığı kadar bu yağ karışımından sürülür. Yufka ikiye bölünerek iki yarım daire elde edilir. Bu yarım dairelerin düz olan kısımları boyunca kıymalı harçtan konup çok sıkı olmamak kaydıyla sarılır. Rulo kendi etrafında dolanıp tepsiye konur. Kalan diğer yufkalar da aynı şekilde rulo yapıldıktan sonra tepsideki böreğin etrafında sarılır.
Son olarak artan yağlı karışım tepsiye dökülür. Eğer yağ az kalmışsa biraz da süt ilave edebilebilir.
Börek 4-5 saat buzdolabında bekletildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Yalancı İçli Köfte (Çin Böreği)

MALZEMELER

1 kg. yufka
2 yumurta
1/2 kilo yoğurt
iç malzemesi;
1/2 kilo kıyma
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı kısrılık bulgur
1 kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber, köfte baharı
dolmalık üzüm
dışı için;
yumurta
galeta unu
kızartmak için;
sıvıyağ

YAPILIŞI

Önce yağsız olarak kıyma ve soğan iyice kavrulur. İçine sıcak suda şişirilmiş bulgur ilave edilir. Dövülmüş ceviz, köfte baharı, karabiber, pulbiber, tuz ve dolmalık üzüm de eklenerek böreğin içi hazırlanmış olur.
Bir yufka yayılıp üzerine çırpılmış yoğurt ve yumurta karışımından sürülür. Yufka ikiye katlanıp üçgen şeklinde altı parçaya bölünür. Bölünmüş parçaların geniş kısmına kıymalı iç malzemeden konup yufkanın kenarları içine kıvrılarak çok sıkı olmamak şartıyla sarılır. Kalan yufkalara aynı işlem uygulanır. Börekler önce çırpılmış yumurtaya sonra da bolca galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır.

Bu böreğin bulunduğu menü için tıklayın.

Patlıcan Musakka

MALZEMELER

4 patlıcan
1 kuru soğan
250 gr. kıyma
1 domates
1 kaşık tereyağ
tuz, karabiber, pulbiber
maydonoz
patlıcanları kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI

Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur. Küp küp veya dilim dilim kesildikten sonra acı suyunun çıkması için suda bekletilir. Daha sonra patlıcanlar kurulanıp, sıvıyağda hafifçe kızartılır. Patlıcanlar bir tencereye veya fırın kabına yayılır. Kıyma yağ, rendelenmiş soğan ve domatesle beraber kavrulur. Tuz, karabiber ve pul biber de ilave edilir. Kavrulan kıyma ile patlıcanların üzeri tamamen kapatılır. Yemeğin üzerine biraz su konularak fırında ya da ocakta pişirilir. Yemek piştikten sonra üzerine kıyılmış maydonoz konulup servis edilir.

Arzu edilirse bu yemeğin üzerine beşamel sos dökülüp, kaşar peynir rendelenir ve fırında kaşarlar eriyip üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Etli Kabak Dolması

Click here for to see this receipe in English.

MALZEMELER

1 kg. dolmalık kabak
300 gr. kıyma
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber
maydonoz veya dereotu

YAPILIŞI

Soğan rendelenip kıymaya ilave edilir.  İçine, yıkanmış pirinç, sıvıyağ, salça ve kıyılmış maydonoz/dereotu da eklendikten sonra iyice karıştırılır. Tuz ve karabiber de konduktan sonra biraz suyla sulandırılır.
Kabakların kabukları kazınıp ikiye veya üçe bölünür. İçleri oyulup hazırlanan kıymalı harçla doldurulur, üzerlerine bir domates dilimi kapatılır.
Tencereye domatesler üstte kalacak şekilde dik olarak dizilir. Kabakların yarısına kadar su eklenip kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Üzeri yoğurt ve dereotuyla süslenerek servis edilir.

Tepside İçli Köfte

Son zamanlarda çok ders çalışmam gerektiği için siteyle yeterince ilgilenemiyorum. En son eklediğim pastayı da annem yapmıştı. Bu sefer de siteye eklemem için, arkadaşı Zehra Teyze’de tattığı iki güzel lezzetin fotoğraflarını çekip tarfilerini almış. Tariflerden ilki “tepside içli köfte”, içli köfteye asıl şeklini veremeyenler için bence çok pratik. Tadının çok güzel olduğuna eminim, en kısa zamanda ben de denemek istiyorum.


MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı süt
1 kg. kıyma
1 tane büyükçe soğan
3 tane büyükçe patates
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber
pul biber
100 gr tereyağ

YAPILIŞI
Önce bulgura ılık süt konarak şişmeye bırakılır. Sonra içine haşlanmış patates rendelenir, un ve tuz ile yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Bu aşamada yarım bardak süt ilave edilerek hamurun toplanması sağlanır. Bu hamurun yarısı büyük boy tırtıklı dikdörtgen borcama konup el ile bastırılır.

Kıyma, soğan, tuz, karabiber, pul biber yağsız olarak karıştırılarak suyunu çekene kadar kavrulur. (istenirse bu iç malzemeye biber salçası, maydanoz ve ceviz de ilave edilir)
Hazırlanan bu iç borcama yayılan hamurun üzerine döşenir.

Hamurun ikinci parçası ayrı bir yerde borcam büyüklüğünde açılıp iç malzemenin üzerine kapatılır.

Tereyağ eritilir, keskin bir bıçağın ucu bu yağa batırılıp hamur istenilen şekilde dilimlenir. Sonra üzerine erimiş tereyağ dökülüp fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Çiğ Köfte

Hacı arkadaşımız Mustafa Abi, geçen akşam bizlere kendi elleriyle bu harika çiğ köfteleri hazırlamıştı. Ben de bu güzel lezzeti hemen sizlerle paylaşmak istedim. Ellerinize sağlık Mustafa Abi..

Malzemeler
yarım kilo çiğ köftelik bulgur
2 büyük kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağ
5 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı isot
1 çay kaşığı kimyon
7 diş sarımsak
yarım kilo çiğ köftelik kıyma (3-4 kere çekilmiş)
1 demet maydonoz
yarım demet yeşil soğan
1 demet taze nane
1 demet kıvırcık salata
1 çay bardağı su

Yapılışı
Robotta çekilen kuru soğanlar, bulgur ve zeytinyağ 10 dakika yoğrulur. Daha sonra sırasıyla domates salçası, biber salçası ve isot ilave edilir. Kıyma da ilave edilip yoğrulmaya başlanır. Yoğurma sırasında kimyon, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış maydonoz ve en son olarak yeşil soğan da ilave edilir. 20 dakika daha yoğrulurken su da yavaş yavaş ilave edilir. 10 dakika dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar ıslak elle alınıp avuç içinde bir kere sıkılıp şekil verilir. Nane ve kıvırcık yaprak eşliğinde servis edilir.