Yeşil Zeytin Salatası

Untitled

Şubat ayı aile kahvaltımızda teyzeme giderken yapıp götürdüğüm pratik bir kahvaltı salatası… Tarifi kevserin mutfağı blogundan aldım.

MALZEMELER

1 kase biberli yeşil zeytin
taze soğan (ben kullanmadım)
maydonoz
dereotu
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
konserve mısır

sosu için;
pulbiber
kekik
sumak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi

YAPILIŞI

Zeytinler dilimlenip, kıyılmış yeşilliklerle karıştırılır. Ceviz de ilave edilir. Sos için olan malzemeler de karıştırılıp salataya dökülür. Mısırla süslenen salata soğuk olarak servis edilir.

 

Muzlu Kek

Artık kararmaya başlamış olan muzları değerlendirmek amacıyla muzlu kek tariflerini incelerken hafif tarif sitesindeki tarifte karar kıldım. Daha önceki muzlu kek denemelerimden memnun kalmadığım için, bu sefer de pek ümitli değildim ama bu kek muhteşem oldu!

MALZEMELER

2 yumurta
3/4 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı kırılmış ceviz (ceviz yerine damla çikolata kullandım)
3 büyük ve iyice olmuş muz (2 tane kullandım)
(yumurtalarım çok küçük olduğu için kek hamurum biraz yoğun oldu. ben de yarım su bardağı süt ilave ettim.)

YAPILIŞI

Fırın önceden 180 derecede ısıtılır. Bir kasede yumurtalar iyice çırpılır. Şeker ve vanilya ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir.
Un, kabartma tozu ve tuz karışıma eklenip çırpılır. Sıvıyağ da karışıma ilave edilir. (sütü bu aşamada ekledim)
Muzlar çatalla ezilerek cevizlerle beraber kek hamuruna karıştırılır.
Karışım, margarinle yağlanıp üzerine biraz un serpilmiş olan kalıba dökülüp yaklaşık 1 saat pişirilir.
(silikon kek kalıbı kullandığım için kalıbı yağlamamıştım ama malesef kek kalıba yapıştı, o yüzden yağlamanızı tavsiye ederim.)

Krem Şantili Kurabiye

Bu kurabiyeleri uzun zamandır denemek istiyordum. Bugün ben hamurunu hazırladım, annem de şekil verdi. Ev halkından tam not aldı, çok çok pratik bir kurabiye. Bu kadar az malzeme ile ancak böyle güzel bir kurabiye çıkabilir diyorum ve gerisini size bırakıyorum…

Ben tarifi sevgili Müge‘nin sitesinden aldım, ama sanırım birçok blogda da varmış.

MALZEMELER
2 paket toz krem şanti
1 su bardağı sıvıyağ (ben de müge gibi fındık yağı kullandım.)
2 su bardağı un
1 su bardağı çekilmiş ceviz (asıl tarifte fındık var.)
üzeri için; pudra şekeri

YAPILIŞI
Toz halindeki krem şantiler sıvıyağ ile birlikte çırpma teliyle karıştırılır.
Un elenip, eklenir ve hamur toparlanana kadar yoğrulur.
Ceviz veya fındık da eklenip azıcık daha yoğrulur.
Hamur buzdolabında yarım saat dinlendirildikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Üzerlerine hafifçe bastırılmış olan kurabiyeler fırın tepsisine dizilir. Çatalla üzerlerine şekil verilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 18-20 dakika pişirilir.
Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri elenir.

Kurabiyelerin altları hafif pembeleşince pişmiş demektir. Fırında ilk çıktığında çok yumuşak olan bu kurabiyeler soğuyup sertleşecektir.

Bu arada oğlumuz Yasir bu hafta gözünden bir operasyon geçirdi. Çabucak toparlaması için dualarınızı bekliyoruz…

Lor Salatası

Elimde anneme son gidişimde aldığım tarifler olmasına rağmen, bir değişiklik (!) yapıp site sahibi olarak kendi yaptığım bir tarifi ekliyorum. Bu sofranın yeni tarifi geçen gün bahsettiğim lor salatası.. O zaman fotoğrafı olmadığı için eklememiştim. Geçtiğimiz haftasonu kahvaltı için yapınca unutmadan fotoğrafını çektim.

MAZLEMELER

3- 4 adet yeşilbiber
250 gr. lor peynir
1/2 bardak çekilmiş ceviz
1/2 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pulbiber
3-4 dal yeşil soğan (ben kullanmadım)
1/2 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Doğranan soğanlar ve yeşil biberler zeytinyağda kavrulur. Sonra içine lor eklenip karıştırılır ve ocağın altı kapatılır.
Kıyılmış maydonoz, ceviz, baharatlar ve gerekiyorsa tuz lora eklenip karışıtırılır. Servis tabağına alınıp servis yapılır.

Kahvaltı & Çeşnili Zeytinyağ

Fotoğraf dosyalarını düzenlerken, annemin geçen aya ait olan bu kahvaltı sofrasından bahsetmediğimi farkettim. Sofrada kahvaltılıklara ek olarak; kıymalı patatesli börek, sucuklu menemen ve Müge‘nin blogunda gördüğümüz yeni bir tarif; “çeşnili zeytinyağ” vardı. Bayram kahvaltılarınız için hoş bir alternatif olabilir..

MALZEMELER
1/2 su bardağı sızma zeytinyağ
4-5 adet kurutulmuş domates
5-6 adet ceviz
5-6 adet yeşil zeytin
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kuru biberiye

YAPILIŞI
10 dk. sıcak suda bekletilen kuru domatesler süzülüp, minik minik doğranır. Yeşil zeytinler doğranır, cevizler kırılır ve sarımsaklar da ezilir. Biberiyeler de avuçta ufalanarak diğer bütün malzemelerle birlikte zeytinyağa ilave edilir. Ağzı kapalı bir kapta bir gece buzdolabında bekletilip, yayvan bir tabakta servis edilir.

Elmalı Kranç

Muhabbet sofrasındaki tatlılarımdan biri de annemin arkadaşı Fujen Teyze’de tadıp çok beğendiğim elmalı krançtı. Asıl tarif vişneliymiş ama ben Fujen Teyze gibi elmalı yaptım. Ayrıca birer porsiyonluk olarak hazırladım. İstenirse büyük boy bir fırın kabında da pişirilebilir.

MALZEMELER

Hamuru için;

250 gr. un + 200 gr. kekun
(kekun kullanmayacaksanız -ki ben öyle yaptım, 450 gr. un + birer paket vanilya ve kabartma tozu kullanabilirsiniz.)
250 gr. esmer şeker
(ben 200 gr. normal şeker kullandım, yine de azaltılabilir.)
1 tutam tuz
250 gr. eritilmiş tereyağ/margarin

Meyveli kısım için;
Ufak ve ince bir şekilde dilimlenmiş elmalara,
2 su bardağı şeker,
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı nişasta
tarçın (ben eklemeyi unutmuşum.) ve önceden kavrulmuş ceviz ilave edilir.

YAPILIŞI

Meyveli karışım hazırlanıp hiç pişirilmeden bir fırın kabına ya da sufle kaplarına paylaştırılır. Ben elmalı yaptım ama siz aynı işlemi başka meyvelerle de (vişne, böğürtlen vs…) yapabilirsiniz.
Hamur için olan malzemeler mikserle karıştırılarak bu meyvelerin üzerine serpilir. Ufalanan, toparlanmayan bir hamur elde edeceksiniz.

Tatlı, servisten bir saat kadar önce fırına verilir ve servis esnasında üzerlerine çiğ krema dökülür.

Eğer tatlı önceden hazırlanacaksa, pişirilmeden dipfrizde muhafaza edilebilir. Ancak buzluk kokusunu engellemek için mutlaka streç filmle üzerlerini kaplamanızı öneririm.

İrmikli Hindistancevizli Tatlı

Yeşil Kivi blogunda gördüğüm bu tatlıyı uzun zamandır denemek istiyordum. İrmikli tatlılarla pek aram olmadığı için sonuçtan çok da ümitli değildim açıkçası. Ama bu aralar bazı gıdaları yemeyen babam için unsuz bir tatlı arayışında olduğum için denedim. Sonuç; gayet hafif ve lezzetli bir tatlı. Hepimiz çok beğendik, denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER
1 su bardağı irmik
1 litre süt
1,5 yemek kaşığı tereyağ
1,5 su bardağı şeker
1 kutu (200 ml) krema
1 su bardağı hindistancevizi
1 çay bardağı dövülmüş badem (ben ceviz kullandım.)

YAPILIŞI
Tereyağ ve irmik, bir tencerede irmiğin kokusu çıkana kadar bir kaç dakika kavrulur. Daha sonra süt, şeker ve sıvı krema da ilave edilip kaynayıp boza kıvamına gelene kadar pişirilir.
Hindistancevizi, teflon bir tavada kısık ateşte karıştırılarak kavrulur.
Orta boy bir cam kap ıslatılıp, tabanına hindistancevizi serpilir.
Üzerine pişen muhallebi dökülüp kalan hindistancevizi ile üzeri kaplanır. Ceviz veya badem de serpilip, buzdolabında 3-4 saat bekletildikten sonra dilimlenerek servis edilir.

Ballı Kek

Bugün, Softbowl’dan hediye gelen silikon kek kalıplarımla yeni bir kek tarifi denedim. Tarifi, uzun zaman önce kabartma tozu paketinin arkasında görüp saklamıştım. Kekin içinde bal ve beyaz çikolata var, ama nedense iki lezzet de bariz bir şekilde belli olmuyor keki yerken. Yine de hazır keklere benzeyen güzel bir kek olduğunu söyleyebilirim. Sanırım, hiçbir kek tarifi her zaman severek yaptığım asıl kek tarifimin önüne geçemeyecek benim gözümde.. 🙂

MALZEMELER

1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı bal
4 yemek kaşığı su
80 gr. beyaz çikolata
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 yumurta
2 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın

YAPILIŞI

Toz şeker, bal ve su kısık ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınıp ufalanmış beyaz çikolata ve dövülmüş ceviz ilave edilir. Çikolata eriyene kadar karıştırılıp soğumaya bırakılır.

Ayrı bir yerde yumurtalar iki dakika çırpılır. Daha sonra yumurtalara ballı karışım, elenmiş un, kabartma tozu ve tarçın eklenerek bir dakika daha çırpılır.
23 x 28 cm boyutlarındaki yağlanmış bir kalıba ya da muffin kalıplarına dökülüp 180 derecede 25-30 dk. pişirilir. Ancak ben 25 dakikayı geçirmemenizi öneririm, çünkü beklediğim için, benim keklerim hafiften kızardı.

Son olarak, eğer arzu ederseniz benim gibi eritilmiş beyaz çikolata ile kekleri süsleyebilirsiniz.

Bu tarif için muffin kalıbı kullanırsanız yaklaşık 12-15 adet kek elde edebilirsiniz. Yalnız kalıpları çok doldurmamaya dikkat edin, çok güzel kabarıyor. Ben kekler ters çevirdiğimde düzgün dursun diye altlarını çokca traşlamak zorunda kaldım.

Elmalı Üçgen Kurabiye

En son yayınladığım menünün yeni tariflerinden biri de elmalı üçgen kurabiyelerdi. Annem bu tarifi portakal ağacı‘nda görüp denemiş. Tadan herkesin beğendiği, bu kıyır kıyır kurabiyeleri denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER
içi için;
5–6 adet ekşi elma
2 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
hamuru için;
1 çorba kasesi yoğurt
250’şer gramlık 2 paket tereyağ(eritilmiş)
1 paket karbonat
Yarım limon
üzeri için;
pudra şekeri

YAPILIŞI
Rendelenmiş elmalar, şeker ile beraber suyunu çekene kadar pişirilir. İnmesine yakın tarçın ve dövülmüş ceviz ilave edilip bir kenarda soğumaya bırakılır.
Hamur için, tereyağ eritilir. Ilıdıktan sonra içine yoğurt ilave edilir. Ayrı bir yerde karbonat, limon ile kabartıldıktan sonra yoğurt+tereyağ karışımına eklenir. Daha sonra aldığı kadar un elenerek bu karışıma yedirilir. Hamurun kıvamı, tezgaha konduğunda yapışmayacak şekilde olmalı. Hamur 15 dakika dinlendirilip, 8 bezeye ayrılır.
Her beze altına un serpilerek yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezelerin her biri tekrar 8 parçaya bölünür. Elde edilen üçgen parçaların geniş kısımlarına elmalı iç malzeme konulup, muska şeklinde sarılır.
Kurabiyeler 180 derecede pişirilir. Son olarak da üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

Kadayıf Dolması

Kadayıf dolması beni çocukluğuma götüren tatlardan biri. Rahmetli babaannem her yaptığında bayıla bayıla yerdim. Fotoğraftaki dolmaları babamın teyzesi bana gelirken yapıp getirmişti. Üzerlerine bol kaymakla enfes bir bayram tatlısı olarak siz de yapabilirsiniz.

Yukarıdaki paragrafı birkaç gün önce yazdım ama tarifi yazıp yayınlamak bugüne kadar mümkün olmadı. Herkese hayırlı ve mutlu bayramlar diliyorum. Bu bayram Yasircik’in ilk bayramı, bol bol el öpüp ceplerimizi şekerle dolduracağız.

KADAYIF DOLMASI

MALZEMELER

şerbet için;
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limonun suyu

250 gram kadayıf (yumuşak, kırılmayacak)
irice dövülmüş ceviz içi
3-4 yumurta
kızartmak için; sıvıyağ

YAPILIŞI

Şerbet için su ve şeker kaynatılır. Koyulaşınca içine yarım limonun suyu eklenip soğumaya bırakılır.
Kadayıftan el kadar parçalar kopartılır. Açarak serildikten sonra içine ceviz içinden konup yaprak sarma gibi sarılır.
Ayrı bir yerde 3-4 yumurta çırpılır. Dolmalar yumurtaya bulanıp kızdırdığımız yağda iki taraflı kızartılır.
Dolmalar sıcakken soğuk şerbete daldırılır. Üzerlerine arzuya göre kaymak ve fıstık konarak süslendikten sonra servis edilir.