İrmikli Hindistancevizli Tatlı

Yeşil Kivi blogunda gördüğüm bu tatlıyı uzun zamandır denemek istiyordum. İrmikli tatlılarla pek aram olmadığı için sonuçtan çok da ümitli değildim açıkçası. Ama bu aralar bazı gıdaları yemeyen babam için unsuz bir tatlı arayışında olduğum için denedim. Sonuç; gayet hafif ve lezzetli bir tatlı. Hepimiz çok beğendik, denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER
1 su bardağı irmik
1 litre süt
1,5 yemek kaşığı tereyağ
1,5 su bardağı şeker
1 kutu (200 ml) krema
1 su bardağı hindistancevizi
1 çay bardağı dövülmüş badem (ben ceviz kullandım.)

YAPILIŞI
Tereyağ ve irmik, bir tencerede irmiğin kokusu çıkana kadar bir kaç dakika kavrulur. Daha sonra süt, şeker ve sıvı krema da ilave edilip kaynayıp boza kıvamına gelene kadar pişirilir.
Hindistancevizi, teflon bir tavada kısık ateşte karıştırılarak kavrulur.
Orta boy bir cam kap ıslatılıp, tabanına hindistancevizi serpilir.
Üzerine pişen muhallebi dökülüp kalan hindistancevizi ile üzeri kaplanır. Ceviz veya badem de serpilip, buzdolabında 3-4 saat bekletildikten sonra dilimlenerek servis edilir.

8. gün – Fukara Keşkülü

Yıllar öncesine dönecek olsam, hangi zamanda yaşamak isterdim diye düşündüğümde; aklıma hemen Osmanlı zamanı geliyor. Kıyafetler, yemekler, ince fikirli kibar beyfendiler, hanımefendiler, herşey masal gibi sanki.. Bu reçete de ta o zamanlardan. Bizim fakirhanede pek sevildi beyler tarafından. Benim damak tadıma pek hitap ettiğini söyleyemem. Hatta sırf bu sebepten yayınlamasam bu reçeteye haksızlık etmiş olur muyum diye düşünürken, dolabı açtığımda sadece iki kase kaldığını görünce tamam dedim; vakit bu lezzeti herkese duyurma vaktidir.
Ben de bu reçeteden Beyza Hanım sayesinde haberdar oldum. Tekrar teşekkürler..

MALZEMELER

4 su bardağı süt (bana kıvamı koyu gelince biraz daha ilave ettim)
1 kahve fincanı toz badem
1 kahve fincanı toz Antep fıstığı
250 gr. toz şeker
4 yemek kaşığı nişasta
1 fincan pirinç unu
süslemek için; ½ fincan toz hindistan cevizi

YAPILIŞI

Süt şekerle beraber kaynatılır. İçine toz badem ve toz Antep fıstığı ilave edilip, bir süre daha kaynatılır.
(toz badem için; kaynar suda beklettiğiniz bademleri kolayca soyup, rondodan geçirebilirsiniz, ya da havanda dövebilirsiniz.)
Daha sonra, pirinç unu ve nişasta da eklenip ve koyulaşıncaya kadar aynı yönde olmak üzere sürekli karıştırılır. (bu noktada benim topaklanma sorunum oldu. sıcak süte toz malzeme ilave edildiği için olabilir. çözüm olarak aklıma, soğukken hepsini şekerle beraber süte karıştırmak geliyor. sizler ne önerirsiniz?) Nişastanın kokusu gidene kadar bu işleme devam edilir. Piştikten sonra kaselere boşaltılıp ve üzeri Hindistan cevizi ve Antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır.

Annemin akşam yemeği menüsü & Yalancı perde pilavı

Bu sofra annemin bir akşam yemeği davetinden..

Menüde;
düğün çorbası,
yalancı perde pilavı,
patates püresi & et sote,
karalahana dolması,
z.yağlı fasulye,
kabaklı enginar salatası ve
semizotlu yeşil salata vardı.

Bence bu menünün en güzel tarifi yalancı perde pilavıydı. Klasik perde pilavından çok daha pratik ama bir o kadar da lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim.

YALANCI PERDE PİLAVI

MALZEMELER

kişi sayısınca milföy hamuru
bir adet bütün tavuk
2 su bardağı pirinç
1 servis kaşığı kadar tereyağ + yarım çay bardağı sıvıyağ
1 kuru soğan
1 su bardağı kabukları soyulmuş badem
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı safran
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı dolma baharı
kakule

YAPILIŞI

Pirinç, sıcak ve tuzlu suda bir kaç saat bekletilir.
Tencerede eritilmiş tereyağ ve sıvıyağ karışımında, küçük küçük doğranmış soğan kavrulur. İçine sıcak suda bekletilip kabukları soyulmuş olan badem ilave edilir. Bademler biraz pembeleşene kadar kavrulur. Daha sonra suyu süzülen pirinç de tencereye alınıp, pirinçler şeffaflaşana kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu arada kavurma sırasında tuz da ilave edilir. Sonra diğer baharatlar da pirince eklenip, dört bardak tavuk suyu da ilave edilir, ve suyu çekilene kadar pişirilir. Suyu çekildikten sonra ocağın altı kısılıp, pilav demlenmeye bırakılır.

Bütün tavuk haşlanıp iri parçalar halinde didiklenir. Karabiberle karıştırılıp demlenmiş pilav ile karıştırılır.

Milföyler unlanmış tezgahta hafifçe açılarak büyütülür. İçine soğumuş olan pilavdan büyükçe bir kaşık dolusu konup bohça şeklinde katlanır. Katlanan kısımlar alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp bademle süslenerek 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Badem Çorbası

Uzun zamandır siteyi güncelleyemiyorum. Sebebi; mutfağımdan uzak kaldığım değil, sadece elimin alıştığı sitede mevcut olan tariflere yönelişim. Bu aralar en çok çorba pişiyor mutfağımda, Yasir için.. Evde ne varsa sebzesi çorbası, tarhana, mercimek.. Değişik tatları kah karıştırıp, kah ayrı ayrı vererek delikanlının damak tadını öğrenmeye çalışıyorum. Sütlü çorbalar favorimiz. Tarifini vereceğim çorbayı Ramazan’da bir iftar davetim için yapmıştım. Yeni tarifler deneyemiyorum, bari geçmiş denemelerimi paylaşayım. Çünkü artık biran önce siteyi güncellemem için sitemler duymaya başladım çevremden. Hadi bu tarif bir başlangıç olsun, bundan sonra daha sık paylaşayım sizlerle denemelerimi olur mu?

Tarif beğeniyle takip ettiğim beyazevim.com‘un yazarı sevgili Sema Hanım’a ait..

MALZEMELER
3 kaşık un
3 kaşık öğütülmüş badem (bademleri sıcak suda biraz bekletip kabuklarını soyup kurulayıp rondoda çekebilirsiniz.)
5 bardak su
1 kutu krema
bir tutam taze fesleğen (evde olmadığı için ben eklemedim.)
1 kaşık tereyağ
2 kaşık zeytinyağ
pul biber, tuz

YAPILIŞI
Un, zeytinyağ ve tereyağ ile kavrulur. Daha sonra içine öğütülmüş badem de ilave edilip kavurmaya devam edilir. Karıştırılırken su ve krema ilave edilip kaynayana kadar karıştırmaya devam edilir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra servis sırasında fesleğenler ince ince kıyılıp çorbanın üzerine serpilir. Arzu edilirse yağda kırmızı biber de kızdırılıp çorbanın üzerine dökülebilir. (Ben çorbanın içine ayrıca bütün bademler de attım.)

Tavuklu Semizotu Salatası

Bu salatayı geçtiğimi hafta blogumda daha önce tarifine yer verdiğim Mualla Abla‘da tattık. Çok hafif ve lezzetli bir salata, denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER

Tavuk göğsü
Semiz otu
Tane karabiber
Mısır
Kavrulmuş badem
Zeytinyağı
Limon suyu
Tuz
Kuru nane

YAPILIŞI

Tavuk göğsü haşlanıp didiklenir. Semizotu da yıkanır ve yaprakları ayrılır. Bu ikisi diğer malzemelerle karıştırılıp servis edilir. Mazlemeler için miktarı ikram edeceğiniz kişi sayısına ve zevkinize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.