4. gün – Erişteli Kabaklı Börek & Fırında Şinitzel

Dereotu sever misiniz? Ben bayılırım. En çok da kabağa ve yoğurtlu salatalara yakıştırıyorum. Bugünkü tarifte dereotu var tahmin ettiğiniz gibi. Sadece dereotu değil; çok sevdiğim üç malzeme bir araya geliyor, ve bu enfes börek ortaya çıkıyor. Erişte, kabak ve dereotu..

Tarif sevgili Aylin‘in blogundan…

ERİŞTELİ KABAKLI BÖREK

MALZEMELER

250 gr erişte
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy yeşil kabak
1 demet dereotu
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Sos için;

4 yumurta
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı dolusu un
2 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI

– Erişte, tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
– Sos için olan malzemelerden, önce oda sıcaklığındaki yumurtalar çırpılır. İçine sıvıyağ, kabartma tozu, un ve tuz-karabiber eklenip çırpmaya devam edilir. Daha sonra süt de yavaş yavaş ilave edilerek güzelce karıştırılır.
– Ayrı bir yerde rendelenmiş kabak ve soğan (mutlaka rendeleyin), ince ince kıyılmış olan dereotu ile harmanlanır. Bu karışıma süzülen erişte de ilave edilerek sosa karıştırılır.
– Rendelenmiş olan kaşarın yarısı soslu karışıma ilave edilir.
– Kenarları yüksek bir fırın kabı sıvıyağ ile yağlanır. Karışım bu kaba döküldükten sonra kalan peynir de üzerine serpilir.
– 5 dk. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.

Böreğin yanına bir de fırında şinitzel pişirdim. Normalde kızartması çok daha güzel olur elbette ama hem hafif olsun diye, hem de kızartma yapmayı sevmediğimden fırında pişirmeyi tercih ettim.

Fırında şinitzel için;
Göğüs etini uzun şeritler halinde kesin. Önce hepsini una bulayın. Daha sonra önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa bulayıp yağlanmış fırın kabına dizin. Çırptığınız yumurtaya benim gibi tuzu ilave etmeyi unutmayın. 🙂 180-190 derecelik fırında iyice pişirin.
Göğüs eti ile birlikte kalça eti de kullanırsanız daha lezzetli olur.